Acall v. Brown "Ama"

RIP 03.03.2017

Saavutukset

20.02.2017 Shetlanninponien laatuarvostelu helmikuun tilaisuus 24 + 10 + 20 + 21 + 13 + 4 = 92p. SHLA-II
28.02.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu helmikuun ylim. tilaisuus 7 + 40 + 13,5 + 20 + 8 = 88,5p. VVJ-III

Nimi Acall v. Brown Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, tamma
Syntymäaika 18.02.2010 Säkäkorkeus 101 cm
Rekisterinumero VH15-017-0515 Omistaja Creimeide VRL-06904/Yentel ponies
Väri Punaruunikko Painotuslaji Kouluratsastus ja valjakkoajo
Koulutustaso He B, 40cm Kasvattaja James Brown, Iso-Britannia evm

"Ama tuotiin Iso-Britanniasta erään toisen shetlanninponitamman kanssa ex-omistajansa kaukaiselta sukulaiselta. Tuontipäätös Amasta muodostui nopeasti ja niinpä tamma lähti Ruotsiin talliin nimeltä Rullattu. Siellä se peruskoulutettiin, mutta jäi kuitenkin ylimääräiseksi isompien ponien viedessä niin paljon aikaa. Rullatusta Ama matkasi Alegreen josta nappasin sen heti huomattuani meille Yenteliin loppuelämän kotiin. Ama olisi suvullisesti loistava lisä tammavalikoimaamme! Uuteen kotitalliinsa Ama kotiutui erittäin nopeasti ja hiljalleen sillä on aloitettu harjoitella valjakkoajoa ja suunnitella sille sopivia oreja."

Ama on luonteeltaan helppo ja erittäin nopeasti muutoksiin sopeutuva tamma. Se on peruskäytökseltään todella ongelmaton ja tilanteessa kuin tilanteessa oikea luottoponi. Tamma lukee hyvin tarkasti käsittelijäänsä ja käyttäytyy erittäin varovaisesti varsinkin pienten lasten kanssa.
Hoidettaessa ei ole mitään erityistä huomiota vaativia seikkoja, mutta eläinlääkärikäynneistä Ama ei pidä. Erityisesti raspaamista se inhoaa ja tällöin rauhoittavaa joutuukin antamaan reilun annoksen. Tavallisessa talliarjessa harjaaminen, peseminen, loimittaminen ja vuoleminen sujuvat kaikki helposti ja ilman harmaita hiuksia.

Ratsastaessa Ama on todella tasainen ja rauhallinen, jota saa hieman patistella liikkumaan reippaasti mikäli haluaa saada kavioita irti maasta. Tamma mieluummin laahustaisi eteenpäin ja Ama vaatii verryttelyssä reipasta patistamista eteenpäin saadakseen oman moottorinsa käyntiin. Alun hankaluuden jälkeen tammasta saa esiin herkästi toimivan ja helpon kouluponin, joka selvittää helpot kouluradat ongelmitta tehden aina parhaansa.
Ajaessa Ama on alusta alkaen ratsastusta reippaampi, mutta alkuverryttelyssä ei ole silti pahitteeksi hieman liioitella tammalta haluttua tempoa. Valjakossa Aman vahvuuksiin kuuluvat koulu- sekä tarkkuuskoe, sillä maastossa tamma kulkee hieman varovaisemmin menettäen kalliita sekunteja.
Maastoesteillä erityisesti vesieste saa Aman epäiröimään aivan valtavasti ja tamma vaatii reilua kannustusta suorittaakseen esteen. Muutoin maastossa tamman käytös on tuttuun tapaan mutkatonta ja varmaa, eikä se näe esimerkiksi mörköjä tai pelästy ojasta lentoon lähteviä lintuja.

Emänä tamma on ollut erinomainen: Ama on suorastaan tuputtanut varsojaan esiteltäväksi tutuille ja tuntemattomille ihmisille suurella ylpeydellä. Ama on myös huolehtinut varsoistaan ensimmäiset kuukaudet erinomaisesti ja unohtanut itsensä aivan toiselle sijalle. Vieroituksen lähestyessä Ama on alkanut jo työntämään varsaansa hieman etäämmälle itsestään ja jokaisen varsan vieroittaminen on sujunut hyvin kivuttomasti kun kummankaan ponin ei ole tarvinnut jäädä hätäilemään toisen perään.

Ikääntyy epäsäännöllisesti.

i: Yogo v. Cherryfield oli Hollannissa syntynyt, mutta 2-vuotiaana Iso-Britanniaan viety komea tumma ori. Orilla oli kohtalainen luusto, sopusuhtainen rakenne ja erinomaiset liikkeet. Yogon jouhet taas olivat oikein kiiltävät, paksut ja pitkät. Useimmiten ori tulikin nähdyksi pitkä harja letitettynä. Sitä käytettiin paljon jalostuksessa hyväluustoisille tammoille, joille kaivattiin lisää liikettä ja kokoa. Yogo kisasi muutaman vuoden aktiivisen kisauran valjakossa, jonka jälkeen se vietti loppuelämänsä täyspäiväisenä siitosorina pääasiassa Iso-Britanniassa. Yhdeksi kaudeksi Yogo liisattiin Tanskaan. Ori jätti noin 200 jälkeläistä.
ii: Yogothief oli Hollantiin vuosikkaana myyty Iso-Britanniassa syntynyt kimo ori. Se oli monen tammanomistajan mielestä vaatimaton ja vähän pienikin, eikä Yogothief saavuttanut jalostuksessa suurta suosiota. Ori jätti jälkeensä 15 jälkeläistä, joista osasta tuli hyvinkin laadukkaita.
ie: Brenedet oli rautias, pienehkö hollantilainen tamma. Brenedet syntyi pienelle maalaistilalle jolla ei juurikaan harrastettu kasvatustoimintaa mutta haluttiin rakkaasta tammasta varsa kasvamaan. Brenedet toimi harrasteajoponina ja oli perheen lapsien ja myöhemmin myös lapsenlapsien lähes piloille hemmottelema tamma. Se varsoi kolme kertaa ja periytti isänsä puolelta suurempaa kokoa ja hyviä liikkeitä.

e: Aesacal v. Brown oli Brownin siittolan ensimmäisiä ensimmäisellä palkinnolla palkittuja kantatammoja. Tamma oli ulkomuodoltaan hyvin tasapainoinen ja luustoltaan järeä. Vanhemmiten liikakilojen kerryttyä se näytti monen silmään jopa raskaalta ja tankilta. Nuoruudessaan tammalla ajettiin parivaljakkoa, mutta näyttelymenestyksen kerryttyä se siirtyi siitokseen ja jätti jälkeensä kokonaiset 12 jälkeläistä.
ei: Lichiess v. Bombr oli hollantilainen suuren suosion saavuttanut siitosori. Se palkittiin jo nuorena lukuisin näyttelypalkinnoin ja ori pääsi siitoskäyttöön jo kolmivuotiaana. Elämänsä aikana Lichiessiä liisattiin pariksi kaudeksi Iso-Britanniaan ja kerran Tanskaan jossa se astui myös lukuisia saksalaisia tammoja. Orin jälkeläismäärä kohosi huimiin lukemiin; jälkeläisiä oli yli 400.
ee: Beatrice oli Brownin tilan ensimmäinen shetlanninponitamma. Se oli väriltään mushroom ja kiinnostus väriin alkoi lisääntyä kokoajan tamman elinaikana. Beatrice oli lähinnä harrastusponi, joka kävi hakemassa siinä sivussa parit näyttelylausunnot ja pyöräytti neljä varsaa joista Aesacal oli ainoa joka jäi kotiin jatkamaan linjaa.

Aman sukuselvityksen saa kopioida halutessaan sen jälkeläisille. Copyihin © Creimeide.

19.08.2016 kouluvalmennus, valmentajana Florencia

Suloinen punaruunikko shetlanninponitamma oli valmiina kentällä selässään Creimeide saapuessani pitämään heille kouluvalmennusta. Muutaman sanasen vaihdettuamme aloitimme työnteon käynnissä kolmikaarisen kiemurauran merkeissä. Ama vaikutti oikein rehdiltä ja reippaalta ponilta, joka työskenteli ratsastajansa alla juuri niin kuin pitääkin. Muistutin säilyttämään temmon tasaisena ja ratsastamaan poni rohkeasti sisäpohkeen ympärille kiemurauran kaarilla. Työskentely sujui niin mallikkaasti, että pääsimme pian siirtymään jo ravityöskentelyn pariin. Pyysin ratsukon suurehkolle keskiympyrälle, jossa aloitimme ravityöskentelyn ottamalla pieniä pätkiä reipasta ravia eteen ja siirtymällä sitten takaisin normitempoiseen raviin. Aman työmotivaatiota sai kyllä todenteolla ihailla, sillä se kulki eleettömästi ratsastavan ratsastajansa alla moitteettomasti. Pikkuhiljaa aloimme ottaa keskiympyrällä ravi-laukka-ravi siirtymisiä. Siirtymät onnistuivat muuten hyvin, mutta alkuun laukannostot eivät olleet aivan niin täsmällisiä kuin halusin ja poni reagoi ratsastajansa käskyihin hieman viiveellä. Kehotin Creimeideä olemaan nostoissa hieman napakampi ja säilyttämään ohjastuntuman, jotta poni ei pääsisi valumaan nostossa aivan niin pitkäksi. Laukannostot alkoivat pikkuhiljaa sujua yhä paremmin ja paremmin ja monta hyvää suoritusta saatuamme jatkettiin viellä käynnissä pohkeenväistöä tehden. Väistöissä muistutin Creimeideä säilyttämään ulko-ohjan tuen, jotta Ama ei valuisi jopa liian jyrkästi väistöön ja tämän korjattuaan väistöt onnistuivat loistavasti. Tähän olikin valmennus hyvä lopettaa ja antaa Aman huilia loppukäyntejen merkeissä.

22.09.2016 letitystuokio, kirjoittanut Salazar

Tänään saisin puuhastella uuden tuttavuuden, Aman kanssa. Alunperin olin suunnitellut ohjasajoa, sillä tamma olisi ollut siihen sopiva jo valjakkopainotuksensa vuoksi, ja olisin itse halunnut kokeilla sitä, sillä en koskaan ollut päässyt ohjasajamaan. Omistajalta kuitenkin kuulin, että ruunikko oli liikutettu jo aamulla, ja että sen kanssa olisi parempi touhuta jotain rauhallista. Mikäs siinä sitten, ei ollut vaikea keksiä mitä shetlanninponin kanssa voisi tehdä. Tuuhea alkuperäisrodun harja oli kuin luotu letittämistä varten, joten yhteinen tuokiomme tänään tulisi koostumaan pitkälti kauneudenhoidosta. Ensin harjasin ponin kaikessa rauhassa, selvitin sen jouhet ja puhdistin kaviot. Otus seisoi rauhassa aloillaan ja pärskähteli silloin tällöin tyytyväisyyttään. Loihdin mustaan harjaan verkkopalmikon ja häntään kauniin kalanruodon. Tehtyäni kampaukset purin ne ja tein pari lisää, kunnes Ama sai puunaamisesta tarpeekseen ja alkoi hangata lettejä pois. Selvitin jouhet takaisin auki ja käväisin käytävän puolella hakemassa riimun ja narun. Shettis seurasi minua ulos uteliaan oloisena, samalla kun itse mietin sopivaa syöttelypaikkaa. Kävelimme parisataa metriä tallista poispäin, kunnes löysin mukavan kannon jolla saatoin istua ja antaa lainahoidokkini nauttia kesän viimeisistä heinistä. Se pisteli herkkua poskeensa ahneen oloisena, ja jonkin ajan kuluttua patistin tamman liikkeelle, ettei se saisi ähkyä. Kiersimme pellon ympäri ja palasimme tallille, jossa päästin Aman takaisin karsinaansa ja lähdin itse jatkamaan matkaa.

Suku

i. Yogo v. Cherryfield
trn, 104cm
evm
ii. Yogothief
km, 99cm
evm
iii. Yosco
rtkm, 95cm
evm
iie. Namaste
rn, 99cm
evm
ie. Brenedet
rt, 90cm
evm
iei. Breff
rt, 100cm
evm
iee. Acall
rn, 98cm
evm
e. Aesacal v. Brown
vrt, 101cm
evm
ei. Lichiess v. Bombr
rt, 100cm
evm
eii. Sae
m, 103cm
evm
eie. Edith
rt, 99cm
evm
ee. Beatrice
mushroom, 99cm
evm
eei. Hibus
m, 102cm
evm
eee. Coco O
mushroom, 95cm
evm

Jälkeläiset

Ei enää tarjolla jalostukseen.

10.11.2015 syntynyt she-o Yentel Trollkarlens Hatt om. Nerita
30.07.2016 syntynyt she-t Willow SAW om. Janella
21.08.2016 syntynyt she-t Yentel Faidra om. Creimeide
28.09.2016 syntynyt she-o Yentel Million Smokes om. Creimeide

Menestys (vain sijoitukset)

VVJ (40kpl)

15.05.2016 --- Muljulandia --- 2. noviisi tarkkuuskoe parivaljakoille --- 1/6
21.05.2016 --- Tuiskula --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30
22.05.2016 --- Evenstar --- 1. noviisi koulukoe --- 2/30
24.05.2016 --- Evenstar --- 1. noviisi koulukoe --- 5/30
26.05.2016 --- Vanima --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30
26.05.2016 --- Tuiskula --- 1. noviisi koulukoe --- 1/30
27.05.2016 --- Vanima --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30
27.05.2016 --- Vanima --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/30
28.05.2016 --- Vanima --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/30
28.05.2016 --- Tuiskula --- 1. noviisi koulukoe --- 2/30
29.05.2016 --- Vanima --- 1. noviisi koulukoe --- 5/30
31.05.2016 --- Vanima --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/30
01.06.2016 --- Hukkapuro --- 2. noviisi kestävyyskoe --- 2/29
01.06.2016 --- KK Lamoca --- 1. noviisi yhdistetty --- 4/30
02.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 1/36
02.06.2016 --- KK Lamoca --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/30
02.06.2016 --- Allu Express --- 4. noviisi koulukoe parivaljakoille --- 2/5
05.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/37

05.06.2016 --- Breandan --- 1. noviisi yhdistetty parivaljakoille --- 3/21
05.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 6/36
06.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 5/36
07.06.2016 --- Breandan --- 1. noviisi yhdistetty parivaljakoille --- 2/21
07.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 1/36
08.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 1/36
09.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/36
12.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/40
16.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 4/45
18.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 1/44
19.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/44
23.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 2/17
23.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/40
25.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 3/17
27.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 3/17
28.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 1/17
30.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 4/40
04.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 5/29
08.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/29
15.07.2016 --- SHLA-Cup --- 5. noviisi parivaljakko --- 1/4
18.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 4/36
20.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 3/36

Tämä on virtuaalitalli. Tallin jokainen hevonen on virtuaalihevonen, eikä kuviin keksityt tiedot liity millään tavalla oikeasti kuvissa esiintyviin hevosiin.
Kaikki © Creimeide VRL-06904 ellei toisin mainita.