Ch Hollabar Hannibal "Hanni"

RIP 28.08.2016, lopetettu


© VRL-05186

Saavutukset

20.09.2015 Ponikantakirja syyskuun kantakirjaustilaisuus 21 + 20 + 19 + 20 = 80p. KTK-I
25.10.2015 Yleislaatuarvostelu lokakuun arvostelutilaisuus 34 (17+17) - 27 (15+12) - 17 - 20 - 6 = 104p. YLA1
- tilaisuuden 2. parhaat pisteet (AP2) ja jaettu 1. sija tilaisuuden parhaissa rakennepisteissä
15.12.2015 Näyttelyiden kermaa Champion arvonimi
20.12.2015 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu joulukuun arvostelutilaisuus 7,5 + 41 + 20,25 + 10 + 15 = 93,75 p. KRJ-II
25.08.2016 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu elokuun uusintatilaisuus 8 + 41 + 20,25 + 20 + 15 = 104,25 p. KRJ-I

Nimi Hollabar Hannibal Rotu, sukupuoli Connemara, ori
Syntymäaika 29.04.2015 Säkäkorkeus 144cm
Rekisterinumero VH15-035-0192 Omistaja Creimeide VRL-06904/Yentel ponies
Väri Kimo Painotuslaji Kouluratsastus
Koulutustaso Va B, 90cm Kasvattaja Hollabar

Hanni oli meille ensimmäisiä muuttaneita isoja poneja. Ja voi että, se oli rakkautta ensisilmäyksellä! Mennessäni katsomaan varsaa se laukkasi innoissaan korvat hörössä minun ja kasvattajansa Riellan luo. Sulin heti nähtyäni suloiset tummat nappisilmät, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lyödä kättä päälle ja hakea ori vieroituksen jälkeen kotiin. Oriin hyvästä luonteesta oli osoituksena taatusti jo se, että se käveli minun, ennestään tuntemattoman vieraan ihmisen perässä suoraan koppiin ja matkasi rauhallisesti uuteen kotiinsa Yentel poniesiin.
Hanni kotiutui uuteen kotiinsa erittäin nopeasti ja päätyi laumaan tallin shettisherrojen kanssa, pojat tulivat loistavasti juttuun keskenään. Pienimmät poneista mahtuvat lähes kipittämään Hannin mahan alta mutta se ei menoa haittaa! Oriin ratsukoulutus aloitettiin vasta Hannin vähän ennen sen täytettyä 4-vuotta, mutta ori oli nopea oppimaan ja pääsi starttaamaan 4v synttäreillään ensimmäistä kertaa kisoissa. Opetusta taatusti auttoi se, että Hanni on opetettu ohjasajolle ja se on oikea kultamuru kaikessa tekemisessä<3


© VRL-05186

Yleisesti Hanni on joka prinsessan unelmaponi vaaleassa komeudessaan: yleisilmeeltään ori on ryhdikäs mutta katseeltaan lempeä ja liikkuessaan Hannista löytyy tiettyä paloa ja sulavuutta. Ulkonäön lisäksi Hanin sisin on täyttä kultaa. Ori koettaa hakea sinulle vaikka kuun taivaalta jos vain osaat pyytää oikein! Hanni on muutoinkin erittäin siivo ja sosiaalinen käytökseltään ja herra tarhaakin tallin shetlanninponien kanssa ryhmässä.

Hoidettaessa ori on syytä pitää kiinni ainakin yhdellä narulla, sillä vaikkei Hanni koskaan tekisi pahaa se osaa häslätä aika lailla. Ori mielellään maistaisi jokaisen harjan ja seuraisi ratsastajaansa satulahuoneeseen.. Ja joskus on kiva säikäyttää hoitaja tökkäämällä turvalla takapuolelle kavioita putsatessa! Sentään Hani ei koskaan pure missään tilanteessa ja oikeastaan se haluaisi vain olla kaikessa mukana ja tunkeutua hoitajansa kainaloon halittavaksi. Parasta mitä tämä poika tietää on pitkät rapsuttelutuokiot ihmisen kanssa, jolla sattuu olemaan pari namia taskussaan.
Taluttaessa kannattaa pitää naru lyhyehkönä ja vieraissa paikoissa vaikka kietaista turvan ympärille: Hanin mielestä olisi aivan pakko päästä tutkimaan jokainen paikka ja päästä tutustumaan jokaiseen uuteen kauraturpaan. Se ei pompi tai ole muutenkaan vaikea taluttaa, mutta herra vain on usein menossa aivan eri suuntaan kuin taluttaja toivoisi..

Kouluratsastuksessa Hani loistaa! Se on varmaan yritteliän poni jota olen ratsastanut ja sen kanssa on suuri ilo työskennellä. Ori on energinen ja mielellään menossa, mutta se suuntaa energiansa oikein. Energia ei purkaannu pomppuina ja pöllöilyinä vaan Hani käyttää sitä laadukkaaseen työskentelyyn: orin saa melko helposti tasaisella tuntumalla ja hyvällä lämmittelyllä kulkemaan pyöreänä ja upein, liitävin askelin. Hauskinta Hanin mielestä on varmaan tehdä laukanvaihtoja: joskus treeneissä saattaa pieni riemun pukkikin lentää! Heikoin puoli Hanissa kouluratsuna on sen käynti, joka voisi olla hieman laadukkaampaa.
Esteillä ori meinaa välillä olla hieman tulinen eikä sen hyppytekniikka ole hioutunut täyteen teräänsä. Hani hyppää kyllä mielellään, mutta tarvitsee paljon tukea ratsastajaltaan oikeiden ponnistuspaikkojen löytämiseen. Ellei kuski ole luottamuksen arvoinen, Hani herkästi kieltää. Sen laukkaa on helppo säädellä, mutta nopeutta ja notkeutta oriilla ei löydy tasokkaampiin uusintaratoihin saakka. Aina löytyy ratsukko, joka pystyy hyödyntämään tiukempia teitä ja ratsastamaan enemmän eteen, mutta Hanista ei ole siihen.
Maastossa Hani on luottavainen ja innokas eikä eroa juuri kentällä ratsastamiseen. Monesti kentällä treenaamisen sijaan saatetaankin lähteä maastoon ja tehdä samanlaisia tehtäviä siellä! Ukkoskuuro ja ratsastajan epävarmuus saavat Hanin vähän hermostumaan, mutta se on silti täysin ratsastettavissa.

Ikääntyy 3v saakka yhden virtuaalisen vuoden 14 IRL päivässä, jonka jälkeen ikääntyy yhden virtuaalisen vuoden yhdessä IRL kuukaudessa aina oikeana syntymäpäivänään.

1v - 13.05.2015
2v - 27.05.2015
3v - 10.06.2015
4v - 29.07.2015
5v - 29.08.2015
6v - 29.09.2015
7v - 29.10.2015
8v - 29.11.2015
jne.jne.

eii: Mister Carnaque on tunnettu yleisratsuna joka on osallistunut kisoihin paljon ympäri Eurooppaa. Mitään erityistä meriittilistaa Carnaquella ei silti ole, mutta sen suosio jalostusorina tulee pitkälti samoista piirteitä kuin Daillakin. Sillä on charmia ja ulkonäköä, luonteeltaan ori on rauhallinen ja periyttää näitä piirteitään myös jälkeläisille. Suvun historia ja orin kokemus ovat saaneet tammojen omistajien päät kääntymään ulkomailtakin. Pääsääntöisesti Mister Carnaque on astunut tammavieraita kotimaassaan Ruotisssa.

eie: Finnegan's Kelly ei ehkä ole ihastuttanut varsinaisesti ketään ylileveällä mahallaan, notkolla selällään ja miten sattuu sojottavilla jaloillaan. Itseasiassa Kelly olisi aika karmaiseva näky näyttelykehässä valioyksilöiden rinnalla. Mutta näytösponia Kellystä ei ole ikinä yritettykään eikä se ole sen luontoinenkaan että nauttisi erintyisen paljon katseista ja huomiosta. Sen sijaan Kelly on ollut mitä parhain yleisratsu ja ollut toimiva lajista tai ratsastajan osaavuudesta riippumatta. Kelly on varsonut kolme kertaa Dai mukaanlukien.

11.10.2015 kouluvalmennus, valmentajana Alhippa

Saavuin valmentamaan itselleni entuudesta tuntematonta ratsukkoa heidän kotitallilleen. Valmiiksi verryttelemässä oli kimo connemara ori, Hanni, ratsastajansa kanssa. Ensivaikutelma ratsukosta oli hyvä, ori liikkui vaivattomasti ravissa ja ratsastaja vaikutti sopivan vähäeleiseltä kokoajan, vaikka ratsukko työskenteli jatkuvalla syötöllä volttien ja suunnan muutosten parissa. Pyysin ratsukkoa jatkamaan vielä hetken ja ottamaan mukaan myös hieman laukassa työskentelyä. Tänään olin ajatellut että työskentelisimme sieman kootuissa askellajeissa sekä laukanvaihtojen ja vastalaukankin parissa.

Aloitimme työskentelyn ravissa ja siirtymisten parissa ensin harjoitusravista koottuun raviin ja takaisin. Siirtymisiä tehtiin varsin nopeassa temmossa muutamia, jonka jälkeen harjoitusravi jätettiin pois ja tilalle otettiin keskiravi. Tässä kohtaa ori tuntui selkeästi hieman innostuvat, mutta ratsastaja osasi välittömästi reagoida tiivistämällä hieman istuntaansa ja ottamalla muutamia puolipidätteitä. Ratsukon työskentely näytti sujuvan erinomaisesti ravissa, joten päädyin tähän väliin ottamaan myös laukkatyöskentelyä. Samoja siirtymisiä harjoitettiin myös laukassa, ensin harjoituslaukkasta koottuun laukkaan ja tämän jälkeen vielä kootun laukan sekä keskilaukan välillä. Ori vaikutti olevan yllättävänkin rauhallinen laukkatyöskentelyn aikana.

Tässä välissä ratsukko sai kävellä pitkin ohjin ja lepuuttaa sekä mieltään, että ratsun lihaksistoa. Kävimme hieman seuraavaan tehtävää lävitse, johon sisältyi niin laukan vauhtoja askeleessa kuin lopulta myös vastalaukkaa puoliympyrällä. Ratsukon tehvänä oli aloittaa myötälaukassa, ratsastaa radan leikkaava ura, josta jatkaa päätyympyrän puolikas vastalaukassa, josta jatkaa uralla ja puolessa välissä pitkää sivua vauhtaa laukka-askeleessa myötälaukassa. Sama tehtävä jatkui tästä suoraan myös toiseen suuntaan. Ratsukko työskenteli harmoonisesti ja vaikka Hanni tuntui itsenäisesti halauavan vaihtaa laukan myötälaukaksi juuri ennen päätyä, ratsastaja selässä osasi selkeästi lukea orinsa aikomuksen hyvin, piti avut sopivan vahvoina ja ratsasti tehtävän juuri halutulla tavalla eteenpäin. Laukanvaihto pyydetyssä kohdassa onnistui sitten sitäkin hienommin, hyvin eleettömästi, mutta varsin tehokkaasti.

Loppuverryttelyn ratsukko sai jälleen tehdä itsenäisesti kiitellessäni itse ratsastajaa varsin siististä ratsastamisesta, etenkin pehmeistä käsistä ja kauniista istunnasta. Ori tuntuu olevan kapasiteetikas liikkumaan ja halukas työskentelemään, ainakin juuri tämän ratsastajan alla. Ratsukkoa oli varsin mukava piipahtaa valmentamassa ja toivotankin molemmille osapuolille onnea ja menestystä jatkoon!

04.10.2015 kouluvalmennus, valmentajana Ciara

Tällä kertaa pääsin valmentamaan Creimeideä ja hänen komeaa connemara oriaan. Kimo ori ravasi lennokkaasti pitkää sivua, kuunnellen ratsastajansa apuja erittäin tarkkaan. Ratsukon verryteltyä kevyesti ravissa, pyysin heitä jäämään kentän toiseen päätyyn neliölle. Tarkoituksena oli ratsastaa mahdollisimman tarkkaan 90 asteen kulmat hieman uran sisäpuolella. Kahdessa kulmassa käännös tuli tehdä takaosakäännöksen avulla ja kahdessa muussa kulmassa kääntää voltti kootussa käynnissä. Hanni näytti alussa aavistuksen jäykältä takaosastaan, mutta muutamien volttien ja takaosakäännösten jälkeen ori alkoi liikkua paremmin myös takaosallaan. Pyysin Creimeideä vaihtamaan suunnan ja jatkamaan samaa tehtävää toiseen suuntaan. "Kevyemmät avut, myötää hieman sisäohjalla, noooin", ohjeistin ratsastajaa takaosakäännöksessä. Tehtävä alkoi sujua, joten siirryimme toiseen tehtävään.

Koska olen erittäin huono keksimään erikoisia tehtäviä, sai ratsukko tehtäväkseen ravissa tehdä pitkän sivun alussa 5 askeleen verran pohkeenväistöä uran sisäpuolelle, sitten suoristus, sivun keskellä pysähdys ravista, uudelleen raviin ja 5 askeleen pohkeenväistö takaisin uralle ennenkuin pitkä sivu loppuu. Tehtävä olikin oiva valinta ratsukolle, sillä varsinkin suoraan ravista pysähdykset ja ravisiirtymiset eivät olleet Hannin mieleen. "Käytä pysähdyksissä enemmän istuntaa ja pohjetta, vähemmän kättä" neuvoin Creimeideä. Ratsastaja istui tiiviimmin satulaan ja seuraava pysähdys tuli paljon paremmin - Hanni pysähtyi tasajaloinkin ilman mitään ihmeellisiä kommervenkkejä. Suunnan vaihdon jälkeen uudeksi tehtäväksi valikoitui seuraava; keskiympyrä kootussa ravissa, ympyrän jälkeen jatketaan harjoitusravissa seuraavan pitkän sivun ensimmäiselle kirjaimelle, josta lävistäjälle lisätty ravi. Lävistäjän jälkeen jatketaan harjoitusravissa keskiympyrälle jossa taas koottu ravi ja niin edelleen. Creimeide kokosi Hannin koottuun raviin ja ori näytti toimivan todella hyvin, se työskenteli rehellisesti koko kroppansa läpi ja selkeästi polki takajaloillaan niinkuin kuuluikin. Kun ratsukko pääsi ravilisäykseen, mykistyin silkasta ihastuksesta katsoessani kimon liitävää ravia, ori näytti melkein lentävän. Muutamien toistojen jälkeen ratsukko sai lyhyen ja ansaitun käyntitauon ennen laukkatehtäviä. Suunnittelin mielessäni että ratsastaisimme samaa tehtävää, kuin äsken ravissa mutta askellaji muutettaisiin laukaksi. En tiennyt, toimisiko homma mutta päätin yrittää.

Creimeide nosti pitkän sivun keskeltä laukan ja jatkoi keskiympyrälle. Hanni kokosi laukkaa oikein hyvin, ja ympyrän jälkeen jatkoi harjoituslaukassa lävistäjälle. Laukkalisäys oli ihan okei, se jäi vain hieman pliisuksi Creimeiden pitäessä oria aika paljon kiinni kädellä. "Seuraavassa lisäyksessä anna sille ohjaa ja päästä se lisäykseen, siitä irtoaa kyllä hienoa liikettä kun vain annat sille tilaa", sanoin Creimeidelle. Seuraavat lisäykset olivat jo paljon paremmat. Hanni puuskutti jo kovasti tunnin tehokkaan treenin jäljiltä, joten annoin Creimeidelle luvan ottaa raviin ja ravata eteen-alas loppuraveja kolmikaarisella kiemuralla. Hanni venytti ylälinjaansa hyvin, ja ravasi letkeästi isoa ravia. Creimeide antoi oriille ihan pitkät ohjat ja taputti sitä kaulalle. "Kylläpäs menitte hienosti tänään!" kehuin ratsukkoa. Ratsastaja oli yhtä hymyä ja hevonenkin näytti oikein tyytyväiseltä.

02.10.2015 kouluvalmennus, valmentajana *lumienkuli*

Tänään valmennettavakseni oli saapumasa Cremeide, sekä hänen ponikokoinen kouluratsunsa Hanni. Olimme sopineet valmennuksen tasoksi vaativan b:n ja olinkin saapunut paikalle hyvissä ajoin odottelemaan ratsukkoa, jonka toisen osapuolen luulin olevan tamma. Kun ratsukko sitten saapui paikalle, naurahdin tajutessani että Hannihan oli ori, eikä tamma niinkuin olin luullut. Kerroin tästä myös Cremeidelle ja hänkin hieman naureskeli ennakkoluuloilleni, mutta vakuutteli myös ettei Hanni olisi suinkaan neitimäinen ori vaan pikemminkin äärimmäisen hyväkäytöksinen herra. Pyysinkin ratsukkoa aloittelemaan alkulämmittelyitä samantien, jotta pääsisin näkemään miten tämä herrasmiesratsu oikein toimisi Cremeiden käsissä ja niinpä kaksikko aloittikin alkulämmittelyt.
Jo alkulämmittelyiden aikana kävi enemmän kuin selväksi, että Cremeide oli puhunut ihan totta ratsunsa herrasmiesmäisyydestä sillä ori totteli jokaista saamaansa apua samantien avut saatuaan ja Cremeide ei missään vaiheessa joutunut käyttämään tarpeettoman napakoita apuja. Olinkin itseasiassa hieman yllättynyt kaksikon yhteistyön toimivuudesta sillä yleensä valmentamani orit eivät suinkaan olleet näin hyväkäytöksisiä. Koska alkulämmittelut sujuivat paremmin kuin odotinkaan, ehdotin varsinaisen valmennuksen aloittamista jo kohtuullisen pian alkulämmittelyiden aloituksen jälkeen ja tämä sopi Cremeidelle enemmän kuin hyvin.
Aluksi pyysin ratsukkoa kokeilemaan muutamaa helppo a tasoista tehtävää, jotta näkisin Hannin kapasiteetin riittävän varmasti ilmoitettuun tasoon. Ei mennyt kumminkaan kauaakaan kun jo huomasin, että helppo a tasoiset tehtävät olivat tälle kaksikolle aivan liian helppoja ja niinpä siirryimme hyvin äkkiä vaativa b tasoisiin tehtäviin. Ratsukko toimi koko valmennuksen ajan saumattomasti yhteistyössä ja sanoinkin Cremeidelle, että hän saisi olla todella ylpeä näinkin osaavasta ratsusta. Kuulemma Cremeide olikin hyvin tyytyväinen Hanniin ja hän myös kertoi, ettei ollut joutunut montaakaan kertaa pettymään orin suoritukseen.
Koska tämän kaksikon yhteistyötä oli varsinainen ilo seurata, harmitti hieman kun tuli aika aloitella loppuverryttelyitä. Itseasiassa valmennus oli tässä vaiheessa jo vierähtänyt hieman yliajallekin, joten jätin ratsukon suorittamaan loppuverryttelyitä itsenäisesti ja lähdin itse kiiruhtamaan seuraavaan valmennuspaikkaan.

11.08.2015 kouluvalmennus, valmentajana Vinny

Olin jo aikoja sitten lupautunut pitämään Creimeidelle kouluvalmennuksen ja vihdoin tänään aikataulumme sopivat yhteen. Tällä kertaa Creimeide oli valinnut ratsukseen connemara orinsa Hanin. Ratsukko oli aloittanut jo alkuverryttelemään itsenäisesti kun pääsin paikalle. Jo verryttelyn aikana pystyin toteamaan Creimedellä olevan oikea helmi alla, ori liikkui kauniissa pyöreässä muodossa omalla moottorillaan. ”Eiköhän aloiteta, tänään onkin vuorossa koottuja askellajeja sekä taivutuksia!”, huikkasin Creimeidelle ja ohjeistin hänelle ensimmäisen harjoituksen. Tarkoituksena oli ratsastaa pitkällä sivulla voltti – avotaivutusta – voltti – sulkutaivutusta – voltti. Ensimmäiset toistot tehtiin käynnissä ja sen jälkeen askellajiksi vaihdettiin ravi. ”Ulkopohje Creimeide, muista ulkopohje! Hanin takaosa alkaa heti valua ulos, jos et avotaivutuksessa tue tarpeeksi ulkopohkeella sitä”, opastin Creimeideä. ”Vaikka Hani tekeekin mitä vaan miellyttämisenhalustaan niin loppuun asti viedyillä avuilla saadaan liikkeistä viimeistellyt ja ponista koko sen hienous irti!”. Mitä enemmän orilta vaati, sen tyytyväisemmältä se näytti. Päätin vielä harjoituksen lopuksi laittaa Creimeiden ratsastamaan sulkutaivutusta laukassa. ”Nyt puolestaan enemmän sisäpohjetta, ettei Hani kaadu sisäpohjetta päin! Juuri noin, hienosti!”. Seuraavana harjoituksena olikin ratsastaa kaikkia askellajeja kootusti erilaisten tehtävien parissa. ”Aloita ravissa normaalissa temmossa ja ratsasta sitten lävistäjälle jossa siirryt koottuun raviin. Suorista kunnolla kulman jälkeen ennen kokoamisen aloittamista”, neuvoin Creimeidelle. Ensimmäisellä kerralla kokoaminen jäi vajaaksi, joten annoin ratsastajalle lisäohjeita ”Pyri istumaan syvemmälle satulaan ja säilytä tuntuma tasaisena, kokoamisen ei kuulu hidastaa tempoa!”. Pikku hiljaa toistojen jälkeen ratsastaja alkoi löytää oikeat nappulat ponistaan ja kokoaminen alkoi onnistumaan. ”Juuri noin! Nyt Hani käyttää takaosaansa hyvin ja se pysyy korkeassa muodossa”, kehuin ratsukkoa. Kokoamista harjoiteltiin ravin lisäksi myös laukassa sekä käynnissä. Koottu laukka sujui ratsukolta leikiten, mutta käynti oli Hanille vaikeampaa. Creimeide sai tehdä paljon töitä, että sai orin käynnin koottua. Loppujen lopuksi sekin kuitenkin onnistui. ”Hienoa! Lopetetaan tällä kertaa nyt tähän kun saatiin Hanista irti muutama onnistunut käyntipätkä, ei kiusata sitä enempää. Voit aloittaa loppuverryttelyt".

Hani osoitti olevansa erittäin laadukas ja lupaava ori, joka tekee kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaansa. Tämän ponin kanssa pääsee vielä pitkälle!

28.07.2015 estevalmennus, valmentajana Magnetie

Valmensin toisen kerran Hania esteiden parissa. Ensi alkuun laitoin kentälle muutaman matalan ristikon, jonka pyysin hyppäämään ravissa. Hani suoritti tehtävän todella innokkaasti ja ratsastajalla olikin vähän pitelemistä. Minun pitikin muistuttaa että puolipidätteet on annettava selkeästi. Hani yrittää parhaansa, mutta tarvitsee vielä tässä iässä ratsastajalta ennakointia ja ohjeistusta, selässä ei saa nukkua. Laitoin valmiiksi muutaman okserin ja ensimmäisellä kerralla Hani ei oikein kerännyt jalkojaan alleen. Toisella kerralla taas Hani tuli liian vauhdissa ja aivan vinossa ensimmäiselle esteelle ja kielsi. Ei kun uudestaan ja paremmalla keskittymisellä. Nyt Hani tuli todella hienosti ja hyvällä laukalla. Ratsastajan pitää aina muistaa olla Hania edellä ja antaa selkeät ohjeet, mutta ikä tuo tähänkin lisää varmuutta. Kaiken kaikkiaan Hani oli oikein mukava tapaus, ja yrittää kovasti.

26.07.2015 kouluvalmennus, valmentajana Magnetie

Valmensin tänään Hollabar Hannibalia, tutummin Hannia. Ratsukko lämmitteli huolellisesti ja sen perusteella Hanni näytti aika lupaavalta ikäänsä nähden. Ensin heräteltiin ratsukkoa vähän ympyröiden muodossa, jossa ratsukko ei oikein jaksanut vielä keskittyä. Vähän aikaa niitä harjoiteltuamme ajattelin katsoa, miten laukanvaihdot sujuvat. Ensin Hanni häselsi ihan omiaan ja sain muutaman kerran huomauttaa taas keskittymisestä, mutta sitten Hanni alkoi tajuta jutun jujun. Hannin laukka on vielä vähän voimatonta, joten suosittelin ratsukolle ylämäkiharjoittelua ja uimista, mikäli mahdollista. Laukanvaihdot Hannilta kuitenkin sujuivat hyvin, kunhan ratsastaja pysyi hereillä. Hanni tarvitsee vielä paljon ohjausta ratsastajalta, mutta pyrkii kuitenkin miellyttämään. Otimme viimeisenä vaikeana asiana vielä muutaman avo- ja sulkutaivutuksen, niistä Hanni suoriutui oikein hienosti.

05.11.2015 vaelluksella, kirjoittajana omistaja

Olimme tulleet jo koleana edellisiltana tallille yöksi, sillä vaellus starttaisi jo yhdeksältä aamulla. Rosis oli melko kaukana Yentelistä, joten ajattelin kaikille olevan paras vaihtoehto jos tulemme jo edellisenä iltana paikalla. Hannilla meni hetki rauhoittua vieraaseen karsinaan unille, mutta helpotuin huomatessani orin rauhoittuvan ja vetäytyvän omaan rauhaansa.
Aamulla valmistelin Hania huolella harjaamalla sitä jo tuntia ennen lähtöä. Minua alkoi jännittää, sillä en tiennyt kuinka hyvin oriin kunto riittäisi näin pitkälle matkalle! En ollut itsekkään koskaan osallistunut näin pitkälle vaellukselle.

Nousimme kaikki reippaasti ratsaille kirpeässä mutta aurinkoisessa syysaamussa. Alkumatkan maisemat suosivat meitä: seurasimme paljon rantaviivaa ja kotoisia hiekkateitä. Saatoin vain nauttia satuloiden narinasta, kavioiden rytmikkäästä kopinasta ja syksyn kauneudesta, karuudestaan huolimatta loppusyksy on aika upeaa aikaa. Kuin huomaamatta olimme saapuneet Aittajärven pienelle kylälle. Mieleeni tuli aivan lapsuus - olin kotoisin yhtä pieneltä paikkakunnalta itseasiassa hyvin läheltä Aittajärveä. Lapsuudestani muistin, että pian kylän jälkeen tulisi lehmätila ja ilokseni huomasin sen olevan yhä paikoillaan! Hanni vähän vierasti tien varteen meitä katsomaan tulleita lehmiä, sillä se ei ollut aiemmin nähnyt niitä lähietäisyydeltä. Sarvettomat, valkoiset lapinlehmät näyttivät hyvin lempeiltä ja ehdin jo vähän harmitella etten ole koskaan päässyt tutustumaan nautoihin sen paremmin vaikka maalta olenkin kotoisin.

Matkan ensimmäinen jännitysmomentti tuli lähes heti tilan jälkeen, kun reitti vei meidät puusiltaa pitkin joen yli. Osaa hevosista kumiseva ja hieman kapea puusilta pelotti aivan kamalasti! Hani onneksi ylitti sillan vähän jännittäen, mutta kuitenkin sen kummempia jumittamatta. Onni on luottava ratsu! Aivan kuin puusillassa ei olisi ollut tarpeeksi jännitystä, matkamme jatkui pitkälle pitkospuuosiolle suon läpi. Jännitin itse pitkospuita varmaan reissussa eniten, mutta onneksi kaikki sujui hyvin. Ensimmäiset metrit Hanni oli vähän kummasteleva, mutta rentoutui nopeasti.
Päivän ensimmäinen ravipätkä alkoi vasta loputtomalta tuntuneen suon jälkeen. Ratsut olivat innoissaan ja ravailivat korvat hörössä reipasta tahtia eteenpäin! Into vain kasvoi, kun joukon vetäjä Kioja antoi meille niityllä luvan laukata. Hanni oli niin innoissaan että heitti noston jälkeen pukinkin! Minua nauratti ja tunsin olevani erittäin onnellinen mahtavan ratsuni selässä.

Niitty rajautui melko jyrkkään mäkeen, jonka kiipesimme käynnissä. Meidän täytyi nousta kevyeen istuntaan, sillä mäki oli oikeasti melko jyrkkä! Hani aivan puuskutti päästyään ylos taukopaikallemme laavulle. Laavulla pidimme reilun tunnin eväs- ja kahvitauon, jonka ajaksi vaihdoimme ratsuillemme riimut päähän suitsien tilalle. Nuotiolla keitetty pannukahvi maistui todella hyvälle!

Piristävän evästauon jälkeen jatkoimme matkaa aivan uudella puhdilla eteenpäin. Reitti jatkui mäkisessä maastossa ja pystyimme hyvin ratsastamaan löysin ohjin, sillä ratsumme eivät mitenkään ihmeemmin puhkuneet enää virtaa. Muutama jyrkempi alamäki oli Hanille vähän vaikea ja se meinasi kompuroida, mutta se vain on orille hyvää harjoitusta. Tekee taatusti hyvää lihaksistolle ja tasapainolle!
Naamani taatusti venähti, kun mäkimaaston jälkeen olimme taas suolla. Tarkemmalla tarkastelulla kyseessä oli eri suo kuin aiemmin ja koin sen vielä inhottavammaksi: pitkospuut olivat vanhemmat ja antoivat kavioiden alla enemmän periksi. Ihmettelin, kuinka rohkeasti ja rennosti Hanni niitä käveli, sillä itseäni kammoksutti orinkin puolesta. Onneksi tämä suo oli pienempi kuin edellinen, ja pääsimme pian taas kapuamaan mäen päälle. Maisemat olivat muuttuneet hämyisämmiksi, sillä meitä ympäröi tiheämpi metsä. Mäeltä pääsimme jatkamaan matkaa rennossa ravissa useamman kilometrin ajan. Matkasimme joelle, jonka ylittämiseksi jouduimme kiertämään isolle tielle. Onneksi paikalliset autoilijat olivat huomaavaisia, ja monet ohittivat pitkän hevosletkan kävelyvauhtia. Se reissusta olisi puuttunutkin, jos joku olisi päätynyt säikähdettyään auton alle..

Vähän ennen kuin käännyimme takaisin metsään, ylitimme autotietä pitkin suuren kosken. Onneksi vuodenajan ansiosta se ei vaikuttanut olevan täysissä voimissaan, mutta ratsumme terästäytyivät silti kovasta melusta. Metsäpolku jota kuljimme loppumatkan oli todella kapea. Siellä täällä oli puiden juurakoita ja pelkäsin Hanin muksahtavan nenälleen hetkenä minä hyvänsä! Ori alkoi myös olla jo vähän väsynyt, joten oli todellinen ihme ettemme kompuroineet lainkaan.
Lopultakin pitkän päivän jälkeen tallipiha alkoi häämöttää horisontissa, ja saimme ottaa loppuravit tai -laukat peltotiellä. Me Hannin kanssa vain ravailimme kevyesti, mutta muutama seurueestamme jaksoi ottaa reippaan laukkapätkänkin! Tallilla satulasta laskeutuessa olo oli aivan kuin ankalla ja kävely tuntui todella vaivalloiselta. Hanni oli kuitenkin jaksanut uskomattoman hienosti ja olin kovin ylpeä ponistani ♥

26.09.2015 koulutreeniä, kirjoittajana omistaja

Hanin liikutusohjelmassa oli tänään kouluratsastusta ja erityisesti laukkatehtäviä. Hanni oli jo aamupäivästä kävellyt jonkin aikaa kävelykoneessa, joten lämmittely tapahtui pääosin ravissa. Teimme paljon avo- ja sulkutaivutuksia, pyrin saamaan taivutuksien välillä siirtymän mahdollisimman siistiksi ja Hannin reagoimaan paremmin pohkeelle. Ori herkityikin nopeasti käytettyäni raippaa pohkeen apuna jos reaktiota ei meinannut tulla toivomallani nopeudella ja saatoin jättää raipan nopeasti käyttämättä.
Aloitin laukkatyöskentelyä kokoamalla keskilaukasta koottua laukkaa ja taas vapauttamalla. Parin toiston jälkeen annoin Hannin irroitella lisätyssä laukassa ja oli aivan liekeissä! Palasimme kuitenkin vakavampaan työskentelyyn nopeasti ja pyrin ratsastamaan Hania vielä enemmän takaosalle. Tunsin selvästi, kuinka laukka alki pyöriä paremmin ylämäkeen ja orin kokoamisaste nousi. Saatuani mukavan tunteen selässä aloin valmistella lyhyitä laukanvaihtosarjoja: tavoittelin viittä tasapainoista sarjavaihtoa askeleessa molempiin suuntiin. Oikeaan kierrokseen vaihdot sujuivat jo ensimmäisellä toistolla hyvin, mutta vasempaan ja Hannille vaikeampaan kierrokseen sattui pieni rikko. Vaihdot olivat kuitenkin napakoita ja nousivat hyvin ylämäkeen, joten en ollut pienestä rikosta lainkaan murheissani vaan yritimme uudelleen onnistuneesti.

Laukkatyöskentelyn jälkeen pyrin rentouttamaan Hania eteen ja alas ravissa ja talutin oria loppukäyntien ajan. Päivän treeni oli ollut lyhyt mutta tehokas, sillä oriin ryntäät olivat aivan hiestä ja kuolasta märät!

20.09.2015 kantakirjattavana, kirjoittajana omistaja

Lähdimme matkaan jo aamulla aikaisin, sillä kantakirjausnäyttelyyn oli pitkä matka. Onneksi meidän vuoromme olisi vasta loppupäivästä, joten herätys oli vielä inhimillinen! Olimme valmistelleet Hannia pitkälle iltaan, ensin pesimme oriin päivällä ja illalla venyttelimme oriin jalat ja harjasimme sitä pitkään ja huolella.
Aamulla Hani lastautui yhtä hienosti kuin aina ja mukaamme lähti myös new forest orimme Larry. Larry halusi hieman komennella Hannia lastauksen jälkeen, mutta omistajan tiukka ärähdys riitti rauhoittamaan tilanteen kokonaan ja orit jäivät kuljetuskoppiin rauhassa mutustamaan aamuheiniään. Päivälle ei ollut suuria odotuksia, olisin tyytyväinen jos Larry saa kolmosen ja Hanni kakkosen. Jännitti kuitenkin, kuinka Larry muistaa käyttäytyä ja kuinka saan orien esittämisen onnistumaan sillä heidän numerot olivat peräkkäiset.

Näyttelypaikalla Hanni oli erittäin siivosti, kun taas Larry ilmoitti tulostaan kuuluvasti hirnumalla ja rymisemällä kopissa. Olimme ajoissa paikalla joten meillä oli hyvin aikaa käydä kävelemässä lähimetsässä ja puunata ponit vielä kerran huolellisesti läpi. Ja viimein se koitti, arvostelun aika! Olin ihan täpinöissäni mutta onneksi Hani vain seurasi ympäristöään rauhallisena. Arvostelu sujui hyvin: ori esitti liikkeet oikein lennokkaasti ja seisoi rakennearvostelussa ryhdikkäänä. Olin todella ylpeä<3 Ylpeys vain kasvoi, kun yllätyksekseni Hani palkittiin KTK-I palkinnolla! Ällistykseni oli suuri ja leijuin koko päivän pilvissä. Oma rakas mussukkani palkittiin paljon paremmin kuin odotin, joten voitte uskoa oriin saaneen illalla paljon extra porkkanoita!

19.09.2015 maastolenkki, kirjoittajana omistaja

Kerrankin vapaapäivänä sää suosi ja heräsin aamulla aikaisin kosteaan mutta aurinkoiseen syysaamuun. Aamutallin jälkeen suunnistin hakemaan pientä murustani Hania varustettavaksi, mutta lenkille lähtömme venähtyi unohduttuamme seurustelemaan ja venyttelemään käytävälle. Ori venytteli kaulaansa molemmin puolin ja alas oikein upeasti porkkananpalojen houkuttamana - taisimme vahingossa oppia kumartamaankin!
Kun viimein pääsimme lähtemään maastoon kello lähestyikin jo kymmentä. Olin kuitenkin aivan hymyssä suin, sillä mikä olisikaan parempaa rentoutumista kuin ajan viettäminen yhden suosikkiponin kanssa? Kävelimme pitkään alkukäyntejä ja poikkesimme vähän polulta kävelemään umpimetsän puolelle. Hanni rukka kompuroi vähän joka paikassa, joten en uskaltanut pysyä kauaa polulta poissa peläten orin rikkovan jalkansa! Vaihdoimme askellajin raviin päästyämme mäkiseen maastoon: nautin kirpeästä syysilmasta noustessani oriin selässä kevyeen istuntaan orin kavutessa tasaisesti mäkien päälle. Ei tarvinnut montaa mäkeä kiivetä oriin hengästyttyä vähän. Vaihdoimme rauhallisempaan hölkkään, jota kuljimme hetken ja otimme sitten muutamia laukannostoja: laukkasimme kerrallaan vain muutaman askeleen. Tämän jälkeen kävelimme kymmenisen minuuttia ja käännyimme takaisin kotia kohti. Kotiin päin matka taittui paljolti ravissa melko löysin ohjin, Hani yllätti minut kuinka hyvin sen tasapaino ja askellus on parantunut mäkisessä maastossa. Vielä vähän aikaa sitten alamäkien ravaus olisi tarkoittanut automaattisesti kompurointia, mutta tänään Hani liikkui erittäin varmasti.

Kotona harjasin vielä kevyesti hionnutta ponia pitkään ja venyttelimme jalkoja. Näillä eväin on hyvä jatkaa vähän totisempia treenejä, sillä oriilla on vielä tiukkaa kisakautta tovi jäljellä ennen pidempää lomaa.

Suku

i. Avengen Haunted
mpäs, 139cm
ii. Honey Nut Hobbit
tprn, 147cm
ERJ-II, YLA2
iii. Hocus Pocus Hobbit evm
trn, 147cm
iie. Hopmarsh Taste of Honey evm
rnvkk, 143cm
ie. Hurly Chloe
rn, 140cm
iei. Hurly Crusoe evm
m, 135cm
iee. Hurly Amflora evm
rnkm, 138cm
e. Aidan Cailean
km, 145cm
KTK-III
ei. VIR MVA Ch Galways Dai
rnvkk, 147cm
ERJ-I, KRJ-II, KTK-II, YLA2
eii. Mister Carnaque evm
rnvkk, 146cm
eie. Finnegan's Kelly evm
rn, 145cm
ee. An Farah
km, 144cm
KTK-III
eei. Sea Lord evm
rnkm, 140cm
eee. An Matcher evm
mkm, 145cm

Jälkeläiset

04.06.2015 syntynyt conn-t Honeydale Abigail VH15-035-0209 om. Wilhood (VRL-00201)
20.07.2015 syntynyt conn-o Eógan GW VH15-035-0225 om. Mettalise (VRL-14111)
01.09.2015 syntynyt conn-o Cambriach Hughes VH15-035-0231 om. Creimeide (VRL-06904)
15.09.2015 syntynyt conn-t Hollabar Egenia om. Ciara (VRL-12454)
27.11.2015 syntynyt rp-t Delicate Melon Mania KTK-III om. Helo

Menestys (vain sijoitukset)

KRJ (48kpl, joista 1kpl CUP-sijoituksia)

29.07.2015 --- Virtuaalitalli Naukaisu (kutsu) - luokka 2 He A --- 2/40
31.07.2015 --- KRJ-Cup heinäkuu --- luokka 4 He A --- 15/302
06.08.2015 --- Kilpailukeskus Holmberg (kutsu) --- luokka 1 Va B --- 5/40
07.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 3 He A --- 6/60
09.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 4 He A --- 4/60
13.08.2015 --- Shadiya Arabians (kutsu) --- luokka 1 He A --- 3/30
14.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 3 He A --- 4/60
15.08.2015 --- Fiktio (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/40
15.08.2015 --- Shadiya Arabians (kutsu) --- luokka 1 He A --- 3/30
16.08.2015 --- Fiktio (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 3/40
16.08.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 7 He A --- 2/100
19.08.2015 --- Shadiya Arabians (kutsu) --- luokka 2 He A --- 5/30
19.08.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 9 Va B --- 5/70
20.08.2015 --- Shadiya Arabians (kutsu) --- luokka 2 He A --- 2/30
21.08.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 9 Va B --- 6/70
24.08.2015 --- Fiktio (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 3/40
26.08.2015 --- Fiktio (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 6/40
03.09.2015 --- Fiktio (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 6/40
11.09.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 3/30
11.09.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/30
15.09.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 5/30
16.09.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/30
16.09.2015 --- Kaunovaara (kutsu) --- luokka 2 He A --- 3/30
16.09.2015 --- Kaunovaara (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 5/30
18.09.2015 --- Kaunovaara (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 4/30
20.09.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/30
20.09.2015 --- Lamoca (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/30
24.09.2015 --- Lamoca (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/30
27.09.2015 --- Lamoca (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 4/30
01.10.2015 --- Vennamo (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 3/60
03.10.2015 --- Vennamo (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 5/60
03.10.2015 --- Vennamo (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/60
04.10.2015 --- Karkuretken suomenhevoset (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 1/19
05.10.2015 --- Vennamo (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 5/60
05.10.2015 --- Petäjävaara (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 3/40
06.10.2015 --- Vennamo (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 2/60
08.10.2015 --- Petäjävaara (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 1/40
10.10.2015 --- Vennamo (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 2/60
11.10.2015 --- Wyrda Horses (kutsu) --- luokka 2 Va B --- 1/40
16.10.2015 --- Fiktio (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 5/40
03.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 4 Va B --- 2/30
06.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 2 Va B --- 5/30
08.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 3 Va B --- 3/30
09.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 2 Va B --- 5/30
10.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 2 Va B --- 3/30
15.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) ---- luokka 4 Va B --- 2/40
17.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) ---- luokka 3 Va B --- 6/40
19.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) ---- luokka 4 Va B --- 3/40

ERJ (22kpl, joista voittoja 8kpl)

01.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 3 90cm --- 3/30
03.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 2 60cm --- 1/30
06.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 2 60cm --- 2/30
20.08.2015 --- Runoratsut (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 6/40
22.08.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 6 80cm --- 2/47
23.08.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 7 90cm --- 1/51
23.08.2015 --- Runoratsut (kutsu) --- luokka 3 90cm --- 5/30
24.08.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 6 80cm --- 1/47
24.08.2015 --- Runoratsut (kutsu) --- luokka 2 80cm --- 1/30
29.08.2015 --- Runoratsut (kutsu) --- luokka 3 90cm --- 1/30
14.10.2015 --- Relven --- luokka 4 80cm --- 3/30
02.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 5/30
02.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 2/30
02.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 6/40
05.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 3/30
05.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 1/40
06.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 6/40
07.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 5/30
07.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 3/40
07.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 1/40
08.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 5/40
08.11.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 1/40
10.11.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 1 90cm --- 4/30

KERJ (12kpl, joista voittoja 3kpl)

24.07.2015 --- Kadotetut Suomenhevoset (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 2/18
25.07.2015 --- Kadotetut Suomenhevoset (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 1/18
29.07.2015 --- Kadotetut Suomenhevoset (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 2/18
19.08.2015 --- Rohkelikko (kutsu) --- luokka 1 tutustumisluokka --- 4/26
30.08.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 1 tutustumisluokka --- 1/2
07.09.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 Helppo --- 2/40
11.09.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 Helppo --- 4/40
13.09.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 Helppo --- 4/40
14.09.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 Helppo --- 1/40
16.09.2015 --- Kuuralehdon hevostila (kutsu) --- luokka 1 Helppo --- 2/40
16.11.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 3 tutustumis --- 3/28
18.11.2015 --- Kilpailukeskus Stewart (kutsu) --- luokka 3 tutustumis --- 5/28

NJ

21.08.2015 --- Trio Connemaras (kutsu) --- luokka 2 conn-o --- 2/12, irtoSERT
27.09.2015 --- Trio Connemaras (kutsu) --- luokka 1 conn-o --- 4/12, irtoSERT
26.11.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 3 conn-o --- 2/12, irtoSERT
Tämä on virtuaalitalli. Tallin jokainen hevonen on virtuaalihevonen, eikä kuviin keksityt tiedot liity millään tavalla oikeasti kuvissa esiintyviin hevosiin.
Kaikki © Creimeide VRL-06904 ellei toisin mainita.