Yentel Jasmiin "Jasmiin"


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

20.08.2016 Shetlanninponien laatuarvostelu elokuun tilaisuus 28 + 11 + 30 + 20 + 12 + 8 = 109p. SHLA-II
31.08.2016 Yleislaatuarvostelu elokuun tilaisuus 31 (16+15) + 24 (15+9) + 17 + 10 + 4 = 86p. YLA2
20.10.2016 Shetlanninponien laatuarvostelu lokakuun tilaisuus 25 + 10 + 30 + 20 + 13 + 11 + 1 = 110p. SHLA-I
30.11.2016 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu marraskuun tilaisuus 5 + 40 + 10 + 20 + 15 = 90p. VVJ-II

Nimi Yentel Jasmiin Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, tamma
Syntymäaika 01.04.2016 Säkäkorkeus 102cm
Rekisterinumero VH16-017-0268 Omistaja Creimeide VRL-06904/Yentel ponies
Väri Rautiaankimo Painotuslaji Kouluratsastus
Koulutustaso He B, 40cm, VVJ noviisi Kasvattaja Yentel ponies

"Jasmiinin emä muutti meille vanhoilla päivillään ajatuksena teettää tammasta vielä yksi varsa ennen sen vihreämmille laitumille päästämistä. Oriiksi valikoitui Jasmiinin isä, U Wanna Go Thrift Shop?, joka oli erittäin komea kimo orii. Aloin hieman epäillä päätöstä astutuksesta kun näin Wallun kotitallillaan, sillä ori oli erittäin energinen ja riehakas, mutta katsoin luonnetta hieman läpi sormieni sen ulkomuodon takia. Jasmiinin emä Jenni tulikin heti ensimmäisestä astutuksesta tyylilleen uskollisesti tiineeksi ja jäimme odottelemaan josko kaikki menisi hyvin ja saisimme toiveissamme siintävän, kimon tammavarsan talliin.
Kaikki meni paremmin kuin toivoa saattoi ja aprillipäivänä meille syntyi täydellinen, erittäin lempeän ilmeen omaava tammavarsa jonka uskalsin veikata kimoutuvan. Kaikki ystäväni tulivatkin katsomaan oliko tämä täydelliseksikin nimitetty tammavarsa vain aprillipilaa, mutta ehei, se oli aivan totisinta totta! Nopeasti Jasmiin kasvoi ja välillä sen lempeä ilme hämäsi jopa omistajan, mutta silti ponissa oli jotain sanoinkuvaamatonta upeutta joka ei kadonnut pahimpien keppostenkaan aikana."

Jasmiin on juuri niitä poneja, joiden ulkonäkö voi hämätä ja pahasti. Ulospäin tamma näyttää erittäin lempeältä ja rauhallisuuden perikuvalta, mutta tamman sisällä roihuaa jatkuva palo ja loppumaton energia. Silloin, kun energian saa kohdennettua oikein on Jasmiin mitä loistavin harrastuskaveri, mutta liian usein se tulee vain aiheuttaneeksi harmaita hiuksia omistajalleen. Vanhemmiten tamma on hieman rauhoittunut ja tallin väki toivoo kovasti ajan kultaavan muistot Jasmiinin teinivuosista.

Taluttaessa kimo kulkee erittäin reippaasti ja pelästyessään reagoi sinkoamalla vauhdilla eteen tai sivulle. Säikähtäessään monet kerrat Jasmiin on päässyt irti tai meinannut päästä, joten taluttajan kannattaa olla aina valppaana välttääkseen vaaratilanteet! Yhtään riskialttiimmissa olosuhteissa, kuten kovalla tuulella tai vieraissa paikoissa, kannattaa ehdottomasti kietaista riimunaru turvan ympäri tai taluttaa tammaa jopa kuolaimin. Säikähtäessä kumpikaan ei ole yhtään liioittelua, vaikka tavallisina päivinä se voikin tuntua todella hassulta Jasmiinin kanssa. Koskaan ei vaan voi tietää mitä tapahtuu.

Hoitaa Jasmiin on valpas ja tarkkaavainen. Maltti ei ole sen vahvuuksia, joten tamma kannattaa sitoa kiinni ja pyrkiä olemaan mahdollisimman nopea. Jasmiin ei ole mitenkään ilkeä vaan malttamattomuus esiintyy pyörimisenä ja heilumisena.
Varustaessa Jasmiinilla alkaa olla turhan paljon vauhtia ja tammaa joutuu monesti komentamaan muutaman kerran erityisesti suitsia laittaessa. Pää heiluu joka suuntaan yleensä niin vauhdilla, ettei kuolaimia tunnu saavan millään suuhun ennen komennon perille menemistä.

Käyttöponina Jasmiin on usein turhan energinen, joten sitä monesti talutetaan tai käytetään kävelytyskoneessa ennen varsinaista liikutuksen aloittamista. Taluttelulla varsinainen verryttely jää lyhyemmäksi ja tammaa voi alkaa työstämään oikeastaan heti, joka sopii Jasmiinille erinomaisesti. Tammalle ei jää aikaa hölmöilyihin ja energiapuuskiin kun se laitetaan työskentelemään heti alusta saakka kunnolla. Niin ajaessa kuin ratsastaessa Jasmiinilta saa ja pitääkin vaatia paljon ja tuntuu kuin se yltäisi aina vain parempaan suoritukseen mitä enemmän siltä vaaditaan.
Kentällä tamma pysyy usein hyvin kontrollissa kunhan tekemistä riittää. Paahteisimpina kesäpäivinä Jasmiin voi vaikuttaa jopa laiskalta, mutta tamma muuttuu sellaisenakin päivänä hetkellä räjähtäväksi ruutitynnyriksi. Koulu- ja tarkkuusajossa Jasmiin on todella reipas ja herkkä eikä sitä todellakaan tarvitse komentaa eteenpäin. Jos ohjastajasta suoritus tuntuu menevän hyvin, täytyy hänen silloinkin muistaa kaikki ne pienet avut ja täydellinen huomio poniin välttääkseen tien kaaokseen. Jasmiin ottaa myös herkästi itseensä virheistä esimerkiksi tarkkuusajossa, jossa se oikein suuttuu ja vetää korvansa tiukasti luimuun jos sattuu kaatamaan vahingossa keiloja yhtään reippaammin. Kuskin onneksi pienet hipaisut eivät saa tammaa yhtä kiukkuiseksi vaan suoritus voi niiden jälkeen jatkua täysin normaalisti.

Maastossa Jasmiin on reippaampi ja siellä tammalla käytetäänkin hieman vahvempaa kuolainta. Monesti on suotavampaa antaa ponin mennä ympäristön salliessa alkuun reippaammin eikä jäädä tappelemaan vauhdista ja alkaa tekemään tarkempia harjoituksia ja tehtäviä vasta höyryjen päästelyn jälkeen.
Ratsuna tamma kuumuu herkästi ristiriitaisista avuista tai jos sen suuhun jäädään yhtään kiinni jäänteenä laukkaurasta. Rennolla ja tarkalla ratsastajalla Jasmiin toimii kuitenkin hienosti kaikissa ratsastuksen lajeissa. Aina jos ratsastaja meinaa hermostua, kannattaa hänen muistaa vain hengittää syvään, ajatella mielessään "ei saakutan poni..." ja tilanne menee usein sillä ohi.

Ikääntyy 3v saakka yhden virtuaalisen vuoden 14 IRL päivässä, jonka jälkeen ikääntyy yhden virtuaalisen vuoden yhdessä IRL kuukaudessa aina oikeana syntymäpäivänään.

1v - 15.04.2016
2v - 29.14.2016
3v - 13.05.2016
4v - 01.06.2016
5v - 01.07.2016
6v - 01.08.2016
7v - 01.09.2016
8v - 01.10.2016
jne..

Isänisän Thrift Sho VOL 2 oli Yhdysvalloissa syntynyt kimo orii, joka oli erittäin lupaava esteratsun alku mutta valitettavasti loukkaantuminen esti uran toteutumisen. 14-vuotiaaksi saakka ori kisasi kuitenkin kouluratsastuksen parissa ja siirtyi sen jälkeen pelkkään siitoskäyttöön kotitilalleen.

Isänisänisä Toby Todd oli pikkurinen poni esteponi, joka kiersi luonteensa takia monessa kodissa. Lopulta ori päätyi asumaan erään kasvattajan talliin, jossa se sai viettää loppuelämänsä aina 17 vuotiaaksi saakka jolloin se jouduttiin lopettamaan ähkyn takia.

Isänisän emä Zavanna Zoe oli hieman kärsimätön valjakkoponi. Melko menestyksekkään valjakkouran jälkeen Zavanna Zoe siirtyi siitostammaksi ja se liisattiin pariksi kaudeksi jopa Yhdysvaltoihin saakka! Vanhuutensa tamma vietti kotitallissaan ja menehtyi 22 vuotiaana.

Isän emä I Wanna Shop oli myöskin Yhdysvalloissa syntynyt poni, joka kilpaili siellä jonkin verran valjakkoajossa ja varsoi kaksi varsaa. 11-vuotiaana tamma myytiin Itävaltaan hevoshuutokaupassa.

Iei Willoughby oli erittäin lempeä poni, joka teki mm. terapiaponin työtä. Ori astui elämänsä aikana vain kolme tammaa, jonka jälkeen se ruunattiin. Ori menehtyi 19-vuotiaana onnettomuudessa.

Isänemän emä Rebecca Lynn oli Iso-Britanniassa syntynyt, mutta Yhdysvaltoihin jo nuorena muuttanut ponitamma. Tamma kisasi helppoja koululuokkia ja valjakkoajossa. Ensimmäisen kerran Becca varsoi 12-vuotiaana ja teki Yhdysvalloissa sen lisäksi vielä kaksi varsaa, jonka jälkeen se palasi kasvattajalleen Iso-Britanniaan.

Emänisä Kemiä JYR oli yleispainotteinen, kaikkeen sopiva shetlanninponiori joka kokeili elämänsä aikana lähes kaikkea. Nuorena Kemiä Jyr kisasi poniraveja ja siirtyi raviuran jälkeen kisaamaan satunnaisesti kaikissa ratsastuksen lajeissa sekä starttamaan muutamat valjakkokisat. Luonteeltaan ori oli omanarvonsa tunteva ja vauhdikas persoona, joka kuitenkin rauhottui huomattavasti vanhetessaan. Ori jätti jälkeensä 32 jälkeläistä periyttäen vahvasti päistärikkögeeniään heille ja lopetettiin 32-vuotiaana superpappana huonojen hampaiden takia.

Eii Saarijärven Olli oli englantilaissukuinen näyttelyponi. Omistajaperheen lasten ollessa pieniä Olli kilpaili rotunäyttelyiden ohessa muutamissa käyttöluokissa. Jälkeläisiä Olli jätti jälkeensä noin 40 ennen kuin menehtyi 18-vuotiaana kasvaimeen.

Eie Titta SWE oli Ruotsista Suomeen tuotu raviponi, joka kiersi myös muutamia näyttelyitä. Rakenteeltaan se oli oikein hyvätyyppinen shetlanninponi. Kisavuosinaan Titta oli hyvin tempperamenttinen ja säpäkkä tamma, joka ei pelännyt mielipiteensä ilmaisemista. 15-vuotiaana se astutettiin ensimmäisen kerran ja tamman tiinehtyvyys olikin omaa luokkaansa: se tuli aika kerrasta kantavaksi. Titta varsoi neljästi ja kaikki sen jälkeläisistä pääsivät starttaamaan raveissa kohtalaisella menestyksellä.

Emänemä Huldatar oli hieman punertavan rautias tamma, joka nähtiin elämänsä aikana harvoin poissa kotoa. Tamma starttasi lähes kolmenkymmenen elinvuotensa aikana kuusi kertaa lähitallien koulukisoissa melko huonosti menestyen, mutta sitäkin tärkeämpänä saavutuksena se opetti monta pikkutyttöä ja -poikaa ratsastamaan ja ajamaan. Huldatar oli todella luotettava poni, eikä sen rauhallisuutta saanut järkkymään mikään muu kuin suuret koirat. Tamma teki myös viisi melko keskivertoa varsaa, joista kaikista tuli mukavia käyttöponeja jotka eivät juurikaan pärjänneet näyttelykehissä. Huldatar lopetettiin 29-vuotiaana vanhuudenvaivojen takia.

Eei Naarikan Ville oli omistajansa lellikkiponi, jolla hieman ajeltiin ja pidettiin sukulaislapsille talutusratsastusta. Ori sai kaksi jälkeläistä - molemmat omistajan ystävän ponin kanssa - ja menehtyi kaviokuumeeseen 14-vuotiaana.

Eee Hilda kilpaili muutamia startteja valjakkoajossa, mutta jäi nopeasti ruohonleikkuriksi ja pihankoristeeksi. Ihanan luonteensa ansiosta tammalla riitti hellijöitä ja monet kylän hevostytöistä kävivät porukalla hoitamassa ja puunaamassa Hildaa. Tamma varsoi kolmesti ja lopetettiin 18-vuotiaana hevosharrastuksen lopettamisen takia.

11.09.2016 valjakkovalmennus, valmentajana Jayde

Katselin, kuinka Jasmiin ravasi uralla innokkaasti. Totta puhuen tamma meni aivan liian innokkaasti, mutta huomasit sen itsekin ilmeestä päätellen. Katselin hetken ajan suoritustasi, sitten päätin puuttua peliin. Neuvoin sinua jättämään vetämisen sikseen ja keskittymään enemmän siirtymisiin ja temponmuutoksiin. Jasmiin ei selkeästi tykännyt ideasta, sillä se yritti monta kertaa jäädä roikkumaan kuolaimeen. Nopeat pidätteet toimivat selkeästi paljon paremmin, jolloin sait siirtymisetkin tehtyä huomattavasti sujuvammin. Tässä vaiheessa otit vain käyntiä ja ravia, mutta myös laukka tuli mukaan kuvioihin onnistuneiden suoritusten jälkeen. Jasmiin vaikutti valmiilta kestävyys- eli maraton-osuutta varten.

Vaikka noviisikokeessa ei ole ollenkaan A-osuutta, päätin silti suunnata aluksi esteettömälle hiekkatielle. Kuten arvasin, Jasmiin oli valmiina kiitämään eteenpäin tuhatta ja sataa. Sinä sait itsellesi tehtävän - yrittää pitää tamman käynnissä tiettyyn kohtaan asti, sitten nostaa ravi ja lopulta laukka. Aluksi Jasmiin melkein pomppi paikallaan käynnissä, mutta muistutin sinua turhasta vetokilpailusta ja jämäkistä avuista. Kun olit muutaman sadan metrin matkan ajan taistellut Jasmiinin kanssa, sait sen lopulta toimimaan paremmin. Tämän jälkeen ravissa ei ollut ongelmia, mutta laukkaosuudella tamma innostui aivan liikaa. Jasmiin laukkasi eteenpäin matalassa muodossa, päristen onneissaan. Kun tamma päästi pahimmat höyryt ulos, oli se pian paljon lauhkeampi.

Pitkien lämmittelyiden jälkeen oli aika siirtyä esteiden pariin. Koska Jasmiin oli hyvin avuilla, se ei pahemmin yrittänyt pullata kuolainta vasten. Ensimmäinen este sujui sinäänsä hyvin ilman kosketuksia, mutta toisinaan olit hieman jäljessä ja renkaat melkein koskettivat tolppia. Huomasin, ettei sinulla ulko-ohjan tuki ollut tarpeeksi hyvä, sillä nyt Jasmiin pääsi taipumaan liikaa koko rungostaan. Satuin huomaamaan, että myös groomi oli vähän jäljessä kallistusten kanssa. Valistin teitä näistä kaikista piirteistä, sitten kokeiltiin uudestaan. Jasmiin meinasi vaikeuttaa harjoitusta liialla vauhdilla, mutta sait sen todella nopeasti takaisin. Hyvä! Kun olit mennyt tolppien välistä ja suorittanut koko lopun esteen mainekkaasti, oli aika siirtyä seuraavalle. Kaksi seuraavaa estettä sujuivat hyvin, mutta kolmannella tuli ongelmia. Pahamaineinen vesieste sai Jasmiinin sekoamaan askeleissa, jolloin lähestyminen ei onnistunut. Kun tamma sai lisää varmuutta, onnistui tämäkin haaste hyvin.

02.08.2016 projekti kouluratsuksi osa 2

Projektimme Pinjan kanssa koskien Jasmiinia jatkui jo heti seuraavana päivänä. Huomasin tänään tytössä muutoksen jo Jasmiinia varustaessa; Pinja oli paljon vapautuneempi ja hymyilevä oma itsensä. Kentällä Pinja verrytteli käynnissä itsenäisesti ja hän hoksasi hyvin aloittaa heti työstämään ponia ensin puolipitkällä ohjalla, mutta nopeasti lyhentämällä ohjat hyvin tuntumalle. Jasmiin meinasi alkuun jälleen vastustella tuntumaa, mutta Pinja sai pidettyä kätensä hyvin tasaisena ja Jasmiin alkoi rentoutua huomatessaan sen.

Pyysin Pinjaa ratsastamaan käynnissä laajoja käännöksiä ja pitäen reipasta, mutta kuitenkin selkeästi nelitahtista käyntiä yllä. Alkuun Jasmiin kiirehti aina Pinjan kääntäessä tammaa, mutta ratsastajan rauhallisuus sai tammaakin levollisemmaksi ja käynti muuttui nopeasti puhtaaksi mutta silti aktiiviseksi. "Voit siirtää Jasmiinin raviin kun on sinusta sopiva hetki" huikkasin Pinjalle ja ei mennyt kauaakaan, kun tyttö antoi ponille pohkeita ja Jasmiin siirtyi innokkaasti reippaaseen raviin. Ratsukko jatkoi hieman löysällä ohjalla pitkin uraa ja tahti kiihtyi huomattavasti.

"Pyri pitämään samalla tavalla tasainen tuntuma ohjalla kuin käynnissä ja saamaan Jasmiin ravaamaan hallitummin. Nyt se kaahottaa!" kommentoin Pinjalle ja jatkoin vielä "Laske kättä ja suorista selkä!". Toin mieleeni aivan nuoruusvuosieni ratsastuksenopettajan. Tyttö korjasi otettaan ja asentoaan heti ja piti huomautuksen hyvin mielessään, sillä minun ei tarvinnut mainita asiasta enää uudelleen. Ohjasin ratsukkoa aloittamaan käännökset rauhallisemmassa tahdissa ensin kulmien oikaisulla ja sen jälkeen keskiympyrälle siirtymisellä. Jasmiinin tahti meinasi muutamaan otteeseen karata kiitoravin puolelle, mutta Pinja huomioi ponin tekemisiä hyvin ja sai palautettua ponin hallittuun tempoon ilman erillistä huomautusta.

Ravin jälkeen ratsukko otti hetken käyntiä ja kysyin Pinjalta, olisiko tämä valmiina kokeilemaan laukkaa yksinään. Parin sekunnin mietinnän jälkeen hän vastasi rohkeasti kyllä ja kävimme nopeasti tuumasta toimeen. Nosto tuli kulmasta oikeastaan ajamalla poni ravista laukkaan, mutta meidät yllätti nostetun laukan rauhallinen tahti. Jasmiin ei kiihdytellyt yhtään ja laukkasi oikein hallitusti - ja vieläpä antoi laukan kevyesti alas - jota emme ensimmäisenä olisi entisestä laukkaponista uskoneet. Pinja teki vielä kaksi toistoa ja jokainen niistä sujui yhtä hyvin kuin ensimmäinen. Olimme todella tyytyväisiä päivän harjoituksiin ja saimme lopetella työt Jasmiinin kanssa hymyssä suin.

01.08.2016 projekti kouluratsuksi osa 1

Uskollinen ja näppärä tallityttömme Pinja oli lupautunut avuksi Jasmiinin muuttamisessa laukkaratsusta kouluratsuksi. Projektimme lähtökohdat olivat hyvät, sillä tamma osasi kulkea rauhassa ja sievästi valjakkovaunujen edessä joten se taatusti halutessaan voisi oppia sen nopeasti myös ratsastuksessa. Alkukäynnit menivät hyvin, vaikka Jasmiin olikin reippaalla tuulella kuten tavallista.

Toimintaa alkoi tapahtua enemmän kun Pinja alkoi ottaa ohjia tuntumalle ja vaikuttamaan tammaan. Ensin Jasmiin koetti juosta pää taivaissa pois Pinjan alta ja jouduin moneen otteeseen muistuttamaan Pinjaa hengittämisestä, käsien paikasta ja rauhassa pysymisestä. Onneksemme Jasmiin ei hyppinyt mihinkään suuntaan, joka helpotti urakkaamme valtavasti. Kun Pinja muisti olla rentona ja rauhallisena, alkoi Jasmiinkin hiljalleen rauhoittua. Tamma kulki yhä edelleen turpa taivaissa, muttei enää vastustellut kättä samalla lailla kuin alkuun.

Pienoisen epävarmuuden takia Pinja ratsasti itse vain käyntiä ja kävimme ravin sekä laukan liinassa läpi. Ravin kohdalla Pinja pysyi täysin tyynenä ja ravaaminen sujui yllättävän kivuttomasti, mutta laukannoston lähestyessä huomasin kuinka Pinja jännittyi ja poni samalla hetkellä hänen mukanaan. Yritin parhaani mukaan rauhoitella molempia ja yrittämään saada Pinjaa vakuuttuneeksi siitä, että kaikki sujuisi hyvin ja hänen tarvitsisi vain rentoutua. Tilanne näytti mielestäni kuitenkin menevän vain pahemmaksi, joten pyysin Pinjan alas selästä ja juoksutimme Jasmiinia ensin liinassa ilman ratsastajaa. Pelkkä satula selässään Jasmiin laukkasi oikein kauniisti rauhassa selkä pyöreänä ja nopeasti tamma alkoi rentoutua ja pärskähdellä. Pinja seisoi vieressäni ympyrän keskellä ja hän rentoutui suunnattomasti nähdessään muutoksen tammassa ja sanoi olevansa valmis ponin selkään ja yrittämään uudelleen.

Pinja nousi satulaan paljon edellistä kertaa rennompana ja pyysin heti hyvän asennon löydyttyä Pinjaa antamaan tammalle laukkapohjeet ennen kuin tilanne muuttuisi taas kireäksi kuin viulun kieli. Taktiikka toimi ja Pinja sai nostettua heti reippaan, mutta hallitun laukan. Näin tytön hymyilevän satulassa ja olin oikein ylpeä parivaljakosta: tarkoituksena oli ratsuttaa ponia, mutta valmennus menikin oppituntina ja pelkojen voittamisena molempien osalta.

30.07.2016 ponikerhon kauneuskilpailut

Ponikerhossa oli tänään kahdeksan tyttöä ja päätimme järjestää näyttelyharjoitukset. Tytöt toimivat pareittain ja valitsivat tammoista suosikkinsa puunattavaksi. Talliin valtavan siistimisurakan kohteeksi pääsivät Sokru, Jasmiin, Tea ja Elle. Harjaaminen aloitettiin hyvin perusteellisesti kumisualla pyörittelystä ja monen harjan kautta päädyttiin viimeistelemään työ luonnonharjaksisella, pehmeällä harjalla ja show shinellä. Harjauksen lisäksi leikkasimme kaikilta neljältä tammalta korvakarvat ja teimme myös muuta pientä siistimistä.

Oikeisiin näyttelyihin valmistautumisesta poiketen tytöt pääsivät valloilleen glitterin, pompuloiden ja erilaisten lettien kanssa. Sokrusta tehtiin todellista rokkiponia punkkarikampauksella, kun taas Jasmiin ja Elle pääsivät todellisiksi prinsessaponeiksi kukkakoristeiden kera. Tea sai kauniit, viimeistellyt palmikot niin harjaan kuin häntäänsäkkin. Ponit oli niin upean näköisiä, että ennen varsinaisia näyttelyharjoituksia vietimme tovin ulkona ottamassa ryhmäkuvia vähän joka kulmasta - tyttöjen vaivannäkö oli tosiaankin ansainnut pääsyn varustehuoneen seinälle ikuistetuksi valokuvien muodossa!

Näyttelyharjoitukset pidimme kentällä. Ponien esittämistä harjoiteltiin leppoisasti pelkässä riimussa. Ensin tytöt kävelivät kolmiouraa jonossa muutaman kierroksen saadakseen tammoihin vähän notkeutta pitkän hoitorupeaman jälkeen. Hetken päästä aloitimme yksilöarvostelut siten, että poni asetettiin ensin harjaton tai ainakin vähempiharjaisempi puoli minua tuomaria päin ja ponin askellajit esitettiin kolmiouralla pyynnöstäni. Tytöt saivat kaikki hienosti ponit seisomaan hyvään asentoon, mutta ponien mielenkiinnon herättäminen ei ollutkaan niin helppoa ja neidit näyttivät lähinnä nukkuvilta. Ravin esittämisen aikana jokaiseen tuli hieman eloa, mutta tilanne palautui nopeasti kun poni asetettiin vielä lopuksi minua päin arvioitavaksi.

Kaikki suoriutuivat harjoituksista erittäin hyvin arvosanoin ja kaikilla tuntui olevan mukavaa sään suosiessa ja glitterin pölistessä liikkeiden ja taputuksien tahtiin. Ponit palautettiin laitumelle letteineen, sillä tytöt tulisivat taas huomenna tallille jolloin suunnitelmissa olisi jotain muuta..

25.07.2016 viimeinen laukkastartti

Jännitin tänään enemmän kuin koskaan ennen Jasmiinin starttia ja voi kuinka petyinkään tulokseen. Tamma oli hienosti kakkonen kaurarahat kotiin tuoden, mutta se ei vain riittänyt. Jasmiinin energisyys purkautuu monesti häsläämiseen ennen starttia ja näin ollen tammalla ei ole tarpeeksi voimia h-hetken koittaessa. Päätin siirtää Jasmiinin pois laukkaurilta kun neljäskään yritys ei riittänyt läpäisemään maidenia monista varuste- ja treenimuutoksista huolimatta.

Tamman peseminen ja jäähdyttely startin jälkeen oli hyvin haikeaa, sillä olisin ilomielin suonut tamman pääsevän laukkaurallaan vähän pidemmälle. Kaikkea ei voisi kuitenkaan saada ja onnekseni Jasmiin on jo näyttänyt oikein hyviä valjakkoponin merkkejä. Tulevaisuudessa tarkoituksena on aloittaa panostamaan ratsastushommissa enemmän kouluratsastukseen ja toivottavasti näemmekin pian tamman kouluradoilla.

18.05.2016 ensimmäinen varsominen

Seurasin silmä tarkkana Jasmiinia kotisohvaltani, sillä olin iltatallissa huomannut tamman olevan normaalia levottomampi ja arvasin varsomisen olevan lähellä. Olin oikeassa, en kerennyt istua kuin puoli tuntia rauhoittumassa kun alkoi tapahtua! Varsomisen alku sujui ensin täysin normaalisti ja vauhdikkaasti, mutta sitten tapahtui jotain ja eteneminen pysähtyi täysin. Soitin välittömästi eläinlääkärin paikalle ja menimme auttamaan rakasta ponia hädässä peläten pahinta.

Eläinlääkäri huomasi nopeasti varsan jalan olevan huonossa asennossa. Onneksi hän sai oikaistua jalan helposti ja parilla ponnistuksella ulkona olikin oikein terhakka oripoika! Poistuimme karsinasta katselemaan kuinka Jasmiin selviytyisi aivan itse ensimmäisestä varsastaan. Tamman äidinvaistot heräsivät heti ja se kurottautui jo makuullaan tutustumaan pienokaiseensa silmät täynnä lempeyttä. Jasmiin palautui nopeasti ja nousi muutaman minuutin voimien keräämisen jälkeen seisaalleen ja alkoi heti nuolemaan varsaansa puhtaaksi ja patistamaan tätä syömään.

Kun tilanne näytti rauhalliselta, menin itse viemään Jasmiinille melassivettä. Tuollaisen suorituksen jälkeen lisäenergia ja erityisesti lisäneste on todellakin tarpeellista! Kaikki sujui hyvin ja Jasmiin osottautui jo ensimmäisenä yönään loistavaksi emäksi; se suorastaan tuputti hienoa varsaansa minulle nähtäväksi. Tamma rauhottui äkkiä juomaan koko sankollisen melassivettä ja päädyin samalla pesemään sen takaosaa verestä ja muusta varsomisen jättämästä liasta, sotku kun näytti erityisen pahalta kimon ponin karvalla.

Kun varsa oli kakannut ja jälkeiset tulleet, menin hymy korvissa onnesta pakahtumaisillani nukkumaan. Tiesin aamuherätyksen olevan erittäin helppo vaikka unet jäisivätkin lyhyeksi ja se kaikki olisi tämän pienen tulokkaan ansiota.

05.05.2016 ultraus

Jasmiin ei näyttänyt mitään merkkejä uudesta kiimasta, joten olimme melko varmoja tamman tiinehtymisestä. Halusimme kuitenkin täyden varmuuden sillä tammalla oli aiemminkin ollut huomaamattomia kiimoja. Tuttu eläinlääkärille pääsikin hurauttamaan tallille sovitusti kello yksi iltapäivällä, jota ennen olimme käyneet Jasmiinin kanssa pitkällä maastokävelyllä taluttaen. Tamma (ja omistaja) olivatkin sopivasti nuutuneita mäkisessä maastossa kiipeilyn jälkeen, mutta siltikään emme luottaneet Jasmiiniin täysin vaan laitoimme tamman pakkopilttuuseen ultrauksen ajaksi.

Eläinlääkärille suoritti ultrauksen rauhallisin ja tottunein ottein ja mitä näimmekään! Jasmiin oli todellakin kantavana! Olin niin iloinen uutisesta, että Jasmiin sai osakseen valtavan halikohtauksen ja lähes onnenkyyneleitä. Tamman ilme kertoi mielipiteen varsin hyvin ilman suurempia eleitä: näin sieluni silmin kuinka tamma huusi minulle ärsyyntyneenä "voisitko painua hiiteen siitä!". Jasmiinin nyrpeä, korvat hieman luimussa oleva ilme ei jättänyt paljoa tulkinnan varaa ja siirryinkin ilakointiin porkkanointien välityksellä ja jätin tamman sen jälkeen omiin oloihinsa loppupäiväksi.

01.05.2016 astutus

Päivän harjoitukset Jasmiinin kanssa menivät aivan mönkään, sillä tamma oli kamala kiukkupeppu voimakkaan kiiman takia. Olimme pähkäilleet astuttaisimmeko tammaa jo näin nuorena, mutta viime päivien aikana ajatus astuttamisesta vahvistui ja päätimme ryhtyä toimeen. Jasmiin oli hyvin kehittynyt ja tiineyden tuoma pakkoloma tekisi taatusti tamman henkiselle kehitykselle hyvää ja toivoimme sen käsittelyn olevan varsomisen jälkeen miellyttävämpää.

Jasmiin astutettiin oman tallin Landolla, joka sopi sille niin ulkonäöllisesti kuin suvullisesti. Tärkeimpänä valintakriitterinä meillä oli kuitenkin Landon tasainen ja rauhallinen luonne, sillä emme kaivanneet yhtään Jasmiinia säpäkämpää asukasta talliimme!

Astutustilanteessa meitä oli kolme henkilöä mukana. Yksi piti Jasmiinia kiinni, minä toin oriin ja ihana apukäsiparimme Pinja oli varmistamassa vieressä jotta kaikki sujuisi ja hätäapuna jos sattuisikin jotain menemään pieleen. Lando suoritti tehtävänsä todella herrasmiesmäisesti ja tyynesti, eikä Jasmiin aiheuttanut yhtään lisäjännitystä tilanteeseen - tammalla taisi todellakin olla kiima otollisimmillaan. Vietyämme oriin pois jätimme Jasmiinin omaan tarhaansa ja jäimme jännittämään, olisiko meitä lykästänyt jo ensimmäisellä yrittämällä.


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Suku

i. U Wanna Go Thrift Shop?
ii. Thrift Sho VOL 2
km, 103cm
iii. Toby Todd
km, 104cm
iie. Zavanna Zoe
m, 101cm
ie. I Wanna Shop
km, 97cm
iei. Willoughby
km, 98cm
iee. Rebecca Lynn
rt, 95cm
e. Kemiän Jenniliini
KTK-III
ei. Kemiä JYR
mpäis, 103cm
eii. Saarijärven Olli
mpäis, 105cm
eie. Titta SWE
rn, 101cm
ee. Huldatar
rt, 100cm
eei. Naarikan Ville
rt, 99cm
eee. Hilda
rt, 101cm

Jälkeläiset

Ei enää tarjolla jalostukseen.

18.05.2016 syntynyt she-o Yentel Aureolin om. Creimeide (VRL-06904)
10.06.2016 syntynyt she-t Yentel Lemon Chiffon om. Creimeide (VRL-06904)
03.08.2016 syntynyt she-t Yentel Vanilla Blossom om. felissa (VRL-04000)
01.09.2016 syntynyt she-o Vuornan Tropical Thunder om. Sorel (VRL-00884)

Menestys (vain sijoitukset)

VVJ (40kpl)

25.05.2016 --- Vanima --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30
25.05.2016 --- Vanima --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 1/30
26.05.2016 --- Vanima --- 1. noviisi koulukoe --- 1/30
27.05.2016 --- Tuiskula --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30
28.05.2016 --- Vanima --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30
29.05.2016 --- Tuiskula --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 2/30
04.06.2016 --- Allu Express --- 1. noviisi koulukoe --- 4/16
05.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/36
06.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 6/36
06.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 1/36
09.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 1/36
11.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 4/40
12.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/40
13.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 3/40
17.06.2016 --- Huvitus --- 1. noviisi koulukoe --- 4/37
17.06.2016 --- Kultahuisku --- 1. noviisi koulukoe --- 5/27
18.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/40
19.06.2016 --- Kultahuisku --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 5/27
19.06.2016 --- Huvitus --- 2. noviisi koulukoe --- 3/36
20.06.2016 --- Huvitus --- 2. noviisi koulukoe --- 2/36
20.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 4/40
21.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 2/17
21.06.2016 --- Huvitus --- 1. noviisi koulukoe --- 6/37
23.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 1/17
25.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/40
28.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 3/17
28.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 1/40
29.06.2016 --- Viisikko --- 1. noviisi yhdistetty --- 3/54
02.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 4/29
02.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 1/29
03.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/29
03.07.2016 --- Breawan --- 1. noviisi yhdistetty --- 1/30
04.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 4/29
04.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 1/29
11.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/36
13.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 6/39
14.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 5/39
14.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 1/36
15.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 5/39
16.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/39
19.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 3/36
21.07.2016 --- Vähäpelto --- 1. noviisi yhdistetty --- 2/20
07.08.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/40

KRJ

15.09.2016 --- Koistila --- He C --- 2/50
15.09.2016 --- SHLA-Cup --- He C --- 4/34
17.10.2016 --- Satumaja --- He B --- 2/40
21.10.2016 --- Satumaja --- He B --- 4/40
25.10.2016 --- Fiktio --- He B --- 3/34
31.10.2016 --- KRJ-Cup --- He B --- 29/299
07.11.2016 --- Fiktio --- He B --- 2/40
10.11.2016 --- Yentel --- He B --- 3/30
10.11.2016 --- Fiktio --- He B --- 1/40
21.01.2017 --- Romilly --- He B --- 6/80
24.01.2017 --- Fiktio --- He B --- 3/40
25.01.2017 --- Fiktio --- He B --- 3/40
28.01.2017 --- Fiktio --- He B --- 3/40

PLJ (sileä)

17.05.2016 --- Yentel ponies --- maiden 300m --- 3/5 800v€
01.06.2016 --- Yentel ponies --- maiden 300m --- 2/5 1200v€
19.07.2016 --- Allu Express --- maiden 1500m --- 2/4, 1 200 v€
25.07.2016 --- Anfarwol --- maiden 2F --- 2/6, 1 200 v€

Tämä on virtuaalitalli. Tallin jokainen hevonen on virtuaalihevonen, eikä kuviin keksityt tiedot liity millään tavalla oikeasti kuvissa esiintyviin hevosiin.
Kaikki © Creimeide VRL-06904 ellei toisin mainita.