Wyat Joyelle "Elle"


© SN

Saavutukset

20.10.2016 Shetlanninponien laatuarvostelu lokakuun tilaisuus 28 + 11 + 30 + 20 + 9 + 11 + 2 = 111p. SHLA-I
30.01.2017 Yleislaatuarvostelu tammikuun tilaisuus 26,5 (17+9,5) + 32 (20+12) + 17 + 15 (14+1) + 7 = 97,5p. YLA1

Nimi Wyat Joyelle Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, tamma
Syntymäaika 01.02.2016 Säkäkorkeus 100cm
Rekisterinumero VH16-017-0133 Omistaja Creimeide VRL-06904/Yentel ponies
Väri Musta Painotuslaji Valjakkoajo
Koulutustaso He C, valjakko vaativa Kasvattaja Wyat Shetlands

"Elleen johtanut ajatus syntyi kun eräs aikansa suosikkiponeista, ori nimeltä Bruni, ehti hieman varttuneempaan ikään ja kaipasi talliin jäävää perillistä. Orin ominaisuuksia silmällä pitäen emäksi valikoitui ystäväni todella kiltti ja ystävällinen tamma Josefietje. Odotin varsasta loistavaa käyttöponia ja salaa toivoin oria, mutta tulokas paljastuikin siroksi tammaksi. Saatoin alkuun olla hieman pettynyt, mutta varsan muutettua Yenteliin sydämeni suli todella kiltille ja suorastaan huomaamattomalle ponille. Ellen käsittely oli jo pienestä pitäen vaivatonta ja hyvin luontevaa."

Elle on rauhallisuuden perikuva, jonka maailma mullistuu ainoastaan ruoka-ajan myöhästyessä. Tavallisesti se kulkee reippaasti korvat hörössä käsittelijänsä mukana hyvin huomaamattomasti - Elle lukee tarkasti käsittelijänsä kehonkieltä ja kulkee mukana ilman ylimääräisiä pyyntöjä, korjailuja tai kehotuksia. Laumassa tamma on usein järjestyksessä häntäpäässä, mutta se ei tunnu neitiä haittaavan yhtään sillä aina muista alistuvista poneista löytyy hyvää rapsutteluseuraa rauhallisille vapaapäiville.

Hoitamisessa ainoa huomion arvoinen asia on Ellen veden inhoaminen. Jalkojen letkuttaminen sujuu jotenkin kunhan tamman sitoo lyhyille naruille kiinni, mutta jos Elle täytyy pestä kokonaan on homma usein kaoottinen. Neiti pyörittelee silmiään kauhuissaan jo vesiletkun lähestyessä ja viimeistään veden koskettaessa tamman kupeita se alkaa pyörimään ja hyppimään mitä narut antavat periksi. Muutamaan kertaan Elle on rikkonut riimun soljetkin pestessä! Jos tamma täytyy jostain syystä pestä, on suositeltavaa käyttää Ellen kiinnisitomiseen kaulapantaa tavallisen riimun lisänä.

Ratsastaessa ja ajaessa Elle kulkee omalla moottorilla jo alusta alkaen, mutta tamman saaminen tuntumalle ja kunnolla kuulolle vaatii aikaa ja taitoa. Näppärän ja reilun liikuttajan kanssa yhteistyö sujuu kerta toisensa jälkeen paremmin, sillä kun Ellen oppii tuntemaan osaa helposti painella oikeita nappeja heti verryttelystä alkaen.
Ajoponina Elle on usein virtava ja vaatii reilun lämmittelyn erityisesti ennen kouluajoa. Tarkkuudessa ja maastossa lämmittely voi jäädä kevyemmäksi, sillä vauhdikkaammissa suorituksissa ylimääräisestä energiasta ei ole niinkään haittaa kuin kouluajossa. Koulussa purkamaton energia näkyy monesti jännittyneisyytenä, turhana säpsyilynä ja joskus jopa pieninä protestipukkeina.

Ratsuna Elle on rauhallisempi mutta myös kokeilevampi. Monesti kentän laidalla olevat ruohotupsut kiinnostavat enemmän kuin työnteko ja aina välillä tamma kokeilee onko jotain pyydettyä asiaa pakko tehdä. Tomera ratsastaja saa Ellen kuitenkin työskentelemään kuuliaisesti ja unohtamaan ylimääräiset jekkuilut. Parhaimmillaan Elle on maastoratsuna, jossa se saa mennä reippaammin ja vapaammin. Tamma ei myöskään säiky turhia ja antaa reippaatkin laukkapätkät hyvin alas, joten se on monen lapsen lempiponi maastolenkeille.

Kilpailuissa tamma on alkuun hieman tohkeissaan ja hätäisen oloinen, mutta kotiutuu paikkaan kuin paikkaan ensimmäisen viidentoista minuutin kuluessa. Sen jälkeen Ellellä ei ole mitään hätää ja se usein torkkuu tai mutustelee rauhassa pihan laitamilta ruohoa. Kilpailusuoritukset eivät juurikaan eroa kotitreeneistä, mutta hyvin eloisan yleisön kohdalla Elle voi käyttäytyä vähän säikymmin.

Ikääntyy 3v saakka yhden virtuaalisen vuoden 14 IRL päivässä, jonka jälkeen ikääntyy yhden virtuaalisen vuoden yhdessä IRL kuukaudessa aina oikeana syntymäpäivänään.

1v - 15.02.2016
2v - 29.02.2016
3v - 14.03.2016
4v - 01.04.2016
5v - 01.05.2016
6v - 01.06.2016
7v - 01.07.2016
8v - 01.08.2016
jne.jne.

20.09.2016 valjakkovalmennus, valmentajana dookie

Ihastuttavan Sokrun jälkeen kentälle asteli vähintään yhtä suloinen ponitamma Elle. Tämän valjakon kanssa oli tarkoitus harjoitella tarkkuusrataa ja keskittyä itse tarkkuuden lisäksi nopeuteen, jonka ajattelin tuottavan mahdollisesti pieniä ongelmia Ellen leppoisaa ja rauhallista askellusta seuratessa. Vaikka tamma ei reagoinut alkuverryttelyissä ohjastajan vauhdinlisäyspyyntöihin ihan niin terävästi kuin olisin toivonut, teki se kuitenkin muut pyydetyt asiat heti eikä kohta. Elle liikkui rennossa muodossa, kokosi ja pidensi askeltaan mukavasti, mutta vauhtia se ei vahingossakaan pistänyt isommalle vaihteelle.

Alkuverryttelyt valjakko sai taas hoitaa melko itsenäisesti, samalla kun kasailin porteista ja tötteröistä mutkittelevaa rataa. Sisällytin tehtävään myös pari suorempaa linjaa jossa tulisi käyttää reilummin kaasua, mutta suurimmaksi osaksi portit olivat melko loivissa kaarteissa, sekä muutama myös siksak-kuvion muodossa. Ensin valjakko sai kävellä rauhassa radan läpi, ja ohjeistin tarpeen mukaan aina seuraavalle portille. Seuraavaksi vuorossa oli ravi, ja tämän jälkeen ohjastaja sai alkaa ajamaan radan läpi aikaa silmällä pitäen. Elleä ei juuri hurjastelu kiinnostanut, vaan se jolkotteli edelleen nätissä muodossa mutta kovin verkkaista vauhtia porttien läpi. Tarkkuudesta pääsin kuitenkin kehumaan valjakkoa paljon, sillä musta tamma piti huolen etteivät portit ottaneet mistään osumaa. Kaarteet sujuivat tasaisesti ja pehmeästi, välillä Elle ennakoi käännöksiä mutta korjasi kuitenkin liikkeensä heti ohjastajan pyynnöstä. Loppua kohden vauhtiakin alkoi löytymään hetkittäin mukavasti, ja viimeisellä kerralla käskin ohjastajaa pistämään kaikkensa peliin - ja niin teki myös Elle, tai ainakin se pisti enemmän peliin kuin aiemmin. Poni paineli reippaasti ja tarkasti radan läpi, ei toki edelleenkään mitään huippuvauhtia, mutta huomattavasti lähempänä tavoiteaikaa kuin edellisillä kerroilla. Näihin fiiliksiin ja vauhteihin oli hyvä lopetella, joten valjakko sai siirtyä loppuverryttelemään.

20.08.2016 kouluvalmennus, valmentajana Florencia

Minulle jo entuudestaan tuttu ratsastaja oli kivunnut tänään noin metrin korkuisen mustan shetlanninponitamman selkään. Aloitimme valmennuksen käynnissä tehden pysähdyksiä sekä peruutuksia ja pienen pieniä voltteja, jotta saisimme Ellen kunnolla ratsastajansa avuille. Elle työskenteli Creimeiden alla kuuliaisesti ja hyvällä motivaatiolla, joten ponin kanssa ei tarvinnut neuvotella siitä, tehtäisiinkö tänään töitä vaiko ei. Tamma taipui ja pysähtyi ratsastajansa alla täsmällisesti sekä näytti kuuntelevan hienosti myös ratsastajansa painoapuja. Siirryimme pikkuhiljaa ravityöskentelyn pariin ja jatkoimme työskentelyä suurella kahdeksikolla. Elle sipsutteli ratsastajansa alla kauniisti pikkuruisin askelin, eikä tempossakaan ollut huomauttamista. Muistutin Creimeideä istumaan syvälle satulaan ja rentouttamaan kätensä, jotta saisimme myös poniin hieman rentoutta lisää ja askeleisiin samanaikaisesti myös hieman pituutta. Ratsastajan korjattua nämä ponin liikkeissä tapahtuikin selkeä muutos ja pääsimme jatkamaan laukkatyöskentelyn parissa. Elle sipsutti laukassa aikamoista vauhtia, joten jouduin muistuttamaan puolipidätteistä sekä siitä, että pohjeapuja tulisi käyttää, vaikka poni tuntuisikin vain reipastuvan niistä entisestään. Kun ratsastaja rentoutui ja muisti jatkaa ratsastamista määrätietoisesti myös laukassa, Elle esitti meille oikein mukavaa tahdikasta laukkaa. Laukassa harjoiteltiin hieman pääty-ympyröitä sekä suoraa uraa halkaisijan merkeissä, eivätkä tehtävät tuottaneet pikkutammalle minkäänlaisia ongelmia. "Hienoa, kehu sitä!" hihkaisin monen onnistuneen suorituksen jälkeen ja pyysin Creimeideä tekemään poninsa kera huolelliset loppuverryttelyt sekä pitkät loppukäynnit.

03.01.2017 hammashuoltoa, kirjoittanut Creimeide

Tiistai aamuna oli tallin ensimmäinen hammashuolto tälle vuotta. Tänään oli tavoitteena saada mahdollisimman monen shettistamman suu kuntoon. Homma alkoikin vauhdilla, sillä ensimmäisten ponien kohdalla riitti pikainen tarkastus. Samaan joukkoon kuului myös joukon loppupäässä vuoroaan odotellut Elle, jonka hampaat olivat kuitenkin huippukunnossa vielä vuoden takaisen raspauksen jäljiltä. Pelkkä hampaiden tarkastus riitti ja eläinlääkäri totesi tamman pärjäävän mainiosti vielä vuoden eteenpäin. Elle joutui hetkeksi karsinaan odottelemaan tarhakavereidensa tarkastusta ja kun seuraavakin tarhakaveri selvisi niin sanotusti puhtain paperein tarkastuksesta, pääsivät molemmat tammat rouskuttamaan päiväheiniään kirpeään pakkaspäivään.

Iltatallissa Elle oli hieman ihmeissään käytävällä eläinlääkäristä jääneiden hajujen takia. Tamma kulki suorastaan hiipimällä sieraimet laajoina karsinaansa. Haju taisi olla niin järkyttävä, että sillä meni päälle viisi minuuttia vain ihmetellessä pörheänä ennen kuin Elle saattoi rauhoittua iltaruuilleen.

30.07.2016 ponikerhon kauneuskilpailut, kirjoittanut Creimeide

Ponikerhossa oli tänään kahdeksan tyttöä ja päätimme järjestää näyttelyharjoitukset. Tytöt toimivat pareittain ja valitsivat tammoista suosikkinsa puunattavaksi. Talliin valtavan siistimisurakan kohteeksi pääsivät Sokru, Jasmiin, Tea ja Elle. Harjaaminen aloitettiin hyvin perusteellisesti kumisualla pyörittelystä ja monen harjan kautta päädyttiin viimeistelemään työ luonnonharjaksisella, pehmeällä harjalla ja show shinellä. Harjauksen lisäksi leikkasimme kaikilta neljältä tammalta korvakarvat ja teimme myös muuta pientä siistimistä.

Oikeisiin näyttelyihin valmistautumisesta poiketen tytöt pääsivät valloilleen glitterin, pompuloiden ja erilaisten lettien kanssa. Sokrusta tehtiin todellista rokkiponia punkkarikampauksella, kun taas Jasmiin ja Elle pääsivät todellisiksi prinsessaponeiksi kukkakoristeiden kera. Tea sai kauniit, viimeistellyt palmikot niin harjaan kuin häntäänsäkkin. Ponit oli niin upean näköisiä, että ennen varsinaisia näyttelyharjoituksia vietimme tovin ulkona ottamassa ryhmäkuvia vähän joka kulmasta - tyttöjen vaivannäkö oli tosiaankin ansainnut pääsyn varustehuoneen seinälle ikuistetuksi valokuvien muodossa!

Näyttelyharjoitukset pidimme kentällä. Ponien esittämistä harjoiteltiin leppoisasti pelkässä riimussa. Ensin tytöt kävelivät kolmiouraa jonossa muutaman kierroksen saadakseen tammoihin vähän notkeutta pitkän hoitorupeaman jälkeen. Hetken päästä aloitimme yksilöarvostelut siten, että poni asetettiin ensin harjaton tai ainakin vähempiharjaisempi puoli minua tuomaria päin ja ponin askellajit esitettiin kolmiouralla pyynnöstäni. Tytöt saivat kaikki hienosti ponit seisomaan hyvään asentoon, mutta ponien mielenkiinnon herättäminen ei ollutkaan niin helppoa ja neidit näyttivät lähinnä nukkuvilta. Ravin esittämisen aikana jokaiseen tuli hieman eloa, mutta tilanne palautui nopeasti kun poni asetettiin vielä lopuksi minua päin arvioitavaksi.

Kaikki suoriutuivat harjoituksista erittäin hyvin arvosanoin ja kaikilla tuntui olevan mukavaa sään suosiessa ja glitterin pölistessä liikkeiden ja taputuksien tahtiin. Ponit palautettiin laitumelle letteineen, sillä tytöt tulisivat taas huomenna tallille jolloin suunnitelmissa olisi jotain muuta..


© SN

Suku

i. Bruni
KRJ-III, KTK-II, SHLA-I, VVJ-II, YLA2
ii. Bragi
KTK-III
iii. VIR MVA Ch Blaza's Soarin
KTK-II
iie. Zazami Love Potion
KTK-III
ie. VIR MVA Ch Berryqueen Dei
KTK-II, VVJ-I
iei. Bootleg Pirate
KTK-II
iee. VIR MVA Ch Blueberry Hop
KTK-I, YLA1
e. VIR MVA Ch Josefietje v.d. Zanneshof
KTK-II
ei. Remukylän Vikke
YLA2
eii. Grungubbens Lilleput
eie. Pennywood's Coralyn
ee. Härdellin Jessa
eei. Nestor vom Liliebloom
eee. Dilkenhof Jasmine
KTK-II

Jälkeläiset

Ei enää tarjolla jalostukseen.

21.03.2016 syntynyt she-o Yentel Jupiter om. Emppu (VRL-11600)
03.07.2016 syntynyt she-t Yentel Jorinda om. Miltsu (VRL-05564)
15.08.2016 syntynyt she-t Yentel Yvonne om. Dimma (VRL-08204)
15.09.2016 syntynyt she-o Yentel Hermes om. Catia (VRL-00801)
01.10.2016 syntynyt she-t Yentel Lorelle om. Creimeide (VRL-06904)
20.10.2016 syntynyt she-t Yentel Rosette om. Hilde (VRL-14119)

Menestys (vain sijoitukset)

VVJ (42kpl)

06.04.2016 --- Viisikko --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 3/50
10.04.2016 --- Viisikko --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 4/50
11.04.2016 --- Mooncruiser --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 2/30
12.04.2016 --- Wyat --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 3/40
14.04.2016 --- Wyat --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 2/40
15.04.2016 --- Viisikko) --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 1/50
15.04.2016 --- Mooncruiser --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 2/30
16.04.2016 --- Wyat --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 3/40
21.04.2016 --- Wyat --- luokka 2 noviisi yhdistetty --- 4/40
23.04.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 2/30
23.04.2016 --- Mörkövaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 5/30
24.04.2016 --- Mörkövaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 5/30
24.04.2016 --- Wyat --- luokka 2 noviisi yhdistetty --- 5/40
26.04.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 1/30
03.05.2016 --- Metsovaara --- luokka 4 vaativa yhdistetty --- 2/40
04.05.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 5/30
04.05.2016 --- Metsovaara --- luokka 4 vaativa yhdistetty --- 3/40
11.05.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 3/30
12.05.2016 --- Mörkövaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 2/30
13.05.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 3/30
14.05.2016 --- Marrasvaara --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 1/4
14.05.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 2/30
14.05.2016 --- Hengenvaara --- luokka 2 noviisi yhdistetty --- 5/31
15.05.2016 --- Muljulandia --- luokka 2 noviisi tarkkuuskoe parit --- 1/6
17.05.2016 --- Mooncruiser --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 3/30
17.05.2016 --- Puzzle Rebellion --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 5/30
20.05.2016 --- Mooncruiser --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 1/30
20.05.2016 --- Mörkövaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 5/30
02.06.2016 --- Allu Express --- 4. noviisi koulukoe parivaljakoille --- 2/5
05.06.2016 --- Breandan --- luokka 1 noviisi yhdistetty parivaljakoille --- 3/21
05.06.2016 --- Wyat --- luokka 3 noviisi yhdistetty --- 3/40
05.06.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa koulukoe --- 5/34
06.06.2016 --- Wyat --- luokka 3 noviisi yhdistetty --- 6/40
06.06.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 1/40
07.06.2016 --- Breandan --- luokka 1 noviisi yhdistetty parivaljakoille --- 2/21
07.06.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 1/40
21.06.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 5/31
25.06.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa yhdistetty --- 1/31
13.07.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa koulukoe --- 5/40
13.07.2016 --- Metsovaara --- luokka 4 vaativa tarkkuuskoe --- 1/40
15.07.2016 --- SHLA-Cup --- luokka 5 noviisi parivaljakko --- 1/4
18.07.2016 --- Metsovaara --- luokka 3 vaativa koulukoe --- 1/40
31.08.2016 --- VVJ-Cup --- luokka 2 vaativa yhdistetty --- 1/95

KRJ

08.08.2016 --- Viisikko --- He D --- 2/25
09.08.2016 --- Viisikko --- He D --- 3/25
13.08.2016 --- Viisikko --- He C --- 5/30
15.08.2016 --- Viisikko --- He C --- 3/30
23.08.2016 --- Wyat --- He C --- 3/50
24.08.2016 --- Hortensia --- He C --- 5/29
27.08.2016 --- Wyat --- He C --- 2/50
28.08.2016 --- Wyat --- He C --- 2/50
02.09.2016 --- Wyat --- He C --- 3/50
05.09.2016 --- Wyat --- He C --- 5/50
13.09.2016 --- Koistila --- He D --- 5/35
13.09.2016 --- Koistila --- He D --- 1/35
15.09.2016 --- SHLA-Cup --- He D --- 3/14
16.09.2016 --- Koistila --- He D --- 3/35
16.09.2016 --- Koistila --- He D --- 4/35
16.09.2016 --- Wyat --- He C --- 1/50
17.09.2016 --- Wyat --- He C --- 6/50
18.09.2016 --- Koistila --- He D --- 5/35
19.09.2016 --- Koistila --- He D --- 3/35
14.11.2016 --- Fiktio --- He C --- 2/24
18.11.2016 --- Fiktio --- He C --- 3/24
20.01.2017 --- Romilly --- He C --- 6/79

Tämä on virtuaalitalli. Tallin jokainen hevonen on virtuaalihevonen, eikä kuviin keksityt tiedot liity millään tavalla oikeasti kuvissa esiintyviin hevosiin.
Kaikki © Creimeide VRL-06904 ellei toisin mainita.