Cjansson Larsson Wyr "Larry, Lartsa"

Lopetettu 22.09.2016 onnettomuuden seurauksena


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

25.11.2015 Yleislaatuarvotelu marraskuun tilaisuus 25 (16+9) + 27 (15+12) + 17 + 17 + 6 = 92p YLA2
20.09.2015 Ponikantakirja syyskuun kantakirjaustilaisuus 17 + 17 + 20 + 18 = 72p. KTK-II
25.12.2015 Newforestinponiyhdistys joulukuun tilaisuus 17 (8+9) + 40 + 27 + 30 + 25 (18+7) + 10 = 149p. NFL-I
30.04.2016 Esteratsastuksen laatuarvostelu huhtikuun tilaisuus 8,5 + 40 + 22,50 + 20 + 15 = 106 p. ERJ-I

Nimi Cjansson Larsson Wyr Rotu, sukupuoli Newforest, ori
Syntymäaika 11.03.2015 Säkäkorkeus 140cm
Rekisterinumero VH15-027-0257 Omistaja Creimeide VRL-06904/Yentel ponies
Väri Tummanruunikko Painotuslaji Esteratsastus
Koulutustaso He B, 120cm Kasvattaja Wyrda Ponies

Larry muutti meille ystäväni Neritan luota, jolle ori oli jäänyt ylimääräiseksi ja hänen tarvitsi saada talliinsa tilaa. Mitään ihmeempää ensivaikutelmaa orista minulle ei jäänyt: se oli perus toimiva poni, josta en odottanut suuria. Sopivaan hintaan ori lähti kuitenkin matkaani ja jouduin muuttamaan käsitystäni Larrystä heti seuraavana päivänä sen tultua uuteen kotitalliinsa: rakensimme irtohypytyskujan ja hämmästyin, kun orilta löytyi aivan valtavasti hyppykapasiteettiä!
Larry oli vasta sisäänratsastettu, vaikka ikää sillä olikin jo 6-vuotta. Laitoimme touhuun vauhtia ja pian Larry pääsikin starttaamaan ensimmäisiä esteluokkiaan. Sen kilpailupää vakuutti minut entistä paremmin ja alon hieman tykästymäänkin pojuun vähän romuluisesta ulkomuodosta huolimatta. Ei mikään kedon kaunein kukka, mutta erinomainen suorittaja.© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Perusluonteeltaan Larry on melko säpäkkä, varma suorittaja ja joskus vähän häsläkin. Kuulostaa ainakin minun korvaani hyvältä kilpahevoselta siis ;) Häslääminen on vähentynyt iän karttumisen myötä paljon, mutta välillä hoidettaessa yhä se puoli nostaa päätänsä. Oriin kanssa mikään ei ole erityisen vaikeaa, sillä tammojen läheisyydessä käyttäytyminen on herrasmiesmäistä ja kilpailuradalla Larry, tai vieläkin tutummin Lartsa, keskittyy täysillä suorittamiseen.

Kotona hoidettaessa Larrya voi pitää aivan hyvin karsinassa irti, sillä ori keskittyy seuraamaan ympäristöään tai vain nauttii täysillä harjaamisesta. Karsinakäyttäytymiseltään herra on erittäin siivo. Vieraissa paikoissa ori vähän huudahtelee, mutta on helppo hoitaa vaikka vain yhdellä narulla kiinnitettynä. Kisapaikalla orille pärjäisi vaikka pelkillä päitsillä naru turvan ympäri pyöräytettynä, sillä ori tepastelee vierellä miniravia häntä soihtuna muttei todellakaan ole lähdössä yhtään minnekkään ravaamisesta huolimatta. Pientä showainesta ;) Kotona ori useimmiten tallustelee rennosti löysänkin narun päässä stressaamatta mistään. Kotikisojen tai -valmennuksien aikaan välillä pitää kuitenkin vähän innostua jos näköpiiriin eksyy mielenkiintoisia neitoja, mutta tällöinkin ori vain esittää pientä steppailua ja päästää ilmoille pari hirnahdusta.

Lastaaminen ja kuljettaminen on erittäin helppoa. Monien kilpailumatkojen ansiosta orii kävelee suoraan koppiin ja on siellä aivan rauhassa kilpailupaikalle asti, jossa pitää tietenkin ilmoittaa saapumisestaan ja ehkä vähän kuopia.

Kouluratsastuksessa Lartsa ei ole täysin vahvimmillaan, mutta suorittaa kuitenkin säntillisesti ratsastajan ollessa tarkka. Liikkeiltään se ei yllä kovinkaan vaativille radoille, mutta säpäkkyys tuo juuri sopivaa maustetta esimerkiksi siirtymisiin. Larryn vahvin askellaji on ehdottomasti laukka, joka on todella isoa ja helppoa ratsastaa. Verryttelyssä on tärkeää muistaa ratsastaa molemmat pohkeet hyvin läpi, sillä muutoin meno voi olla vähän kankeaa...
Esteitä ori rakastaa! Larry hyppää täydestä sydämestään ja välillä innostuu jopa niin paljon, että saattaa hypätä pienesti pystyyn tai heittää pari pukkia. Estehevosena ori on omimmillaan, sillä se tekee radalla aina parhaansa. Laukanvaihdot ovat erittäin sujuvia ja tarvittaessa oriin saa kääntymään lähes lantin päällä. Laukka on myös erittäin hyvin säädeltävää, joten sarjaväleillä onnistuu monenlainen taktikointi ja sekuntien kiriminen. Kuitenkin paras ominaisuus esteillä on se, ettei Larry kiellä. Se hyppää rehdisti ja tekee parhaansa vaikka ratsastaja toisikin oriin vähän huonosti esteelle. Jos pitäisi nimetä jokin huono puoli, olisi se kuumeneminen. Välillä innostuessaan Larrylta häviää jarrut lähes kokonaan ja sen voi joutua kääntämään pienelle voltille tai aitaan. Perusradoilla kuumeneminen voi olla haitaksi, mutta uusinnassa se on meidän tapauksessamme etu, sillä se ei pelaa joka pelkää!
Maastossa ori voi välillä säpsyä esimerkiksi lentoon pyrähtävää lintua. Myöskään kilpalaukkoja ei voi tällä oriilla suositella, sillä siinäkin tilanteessa joskus voi hukkua jarrut.. Maastoesteillä Larry on melko hyvä kunhan esteet eivät kasva liian suureksi ja jarrut katoa. Vesiesteet ja muukin kahlailu on oriin mielestä vain kivaa, se on oikea vesipeto.

Ikääntyy 3v saakka yhden virtuaalisen vuoden 14 IRL päivässä, jonka jälkeen ikääntyy yhden virtuaalisen vuoden yhdessä IRL kuukaudessa aina oikeana syntymäpäivänään.

1v - 25.03.2015
2v - 08.04.2015
3v - 22.04.2015
4v - 11.05.2015
5v - 11.06.2015
6v - 11.07.2015
7v - 11.08.2015
8v - 11.09.2015
jne.jne.

eii: Stupid, ha? on kummallisesta nimestään huolimatta USAlaisen ha? -siittolan yksi suosituimpia siitosoreja. 145 cm korkealla ruunikolla orilla on näppärä hyppytyyli ja se onkin kilpaillut rataesteillä menestyksekkäästi. Ori on nuorempana kokeillut myös sileän radan laukkakilpailuita, niillä se eteni G3-tasolle asti kunnes omistajalta loppui kiinnostus ja hän siirtyi esteradoille. Orilla on useita jälkeläisiä pääasiassa Pohjois-Amerikassa mutta on niitä muuallekinpäin maailmaa muutamia eksynyt. Stu on luonteeltaan peruskiltti, rauhallisen käsittelijän kanssa se on oikea luottoponi. (© sandi, kopioitu luvalla ei sivuilta)

eie: Negative, ha? on nimensä mukaisesti hyvin pessimistinen tamma. Kiltti se on käsitellä, mutta usein vastassa on ilmeeltään Ihaa-aasia muistuttava poni. Väriltäänkin Nega on oikein sopiva, rautiaankimo 139 cm korkea tamma on melko harmaan näköinen. Tamma on kilpaillut lähinnä sileän radan laukoissa hyvällä menestyksellä, se on G2-voittaja ja sijoittunut muutaman kerran G1-tasollakin vaikka sieltä ei voittoa koskaan tullut. Negan varsoista on herkästi tullut laiskahkoja jos valittu ori on ollut yhtään lepsumpi, hieman energisemmän orin kanssa on tullut toimivampia käyttöponeja. (© sandi, kopioitu luvalla ei sivuilta)

11.10.2015 estevalmennus, valmentajana Alhippa

Tänään vuorossa oli tutustuminen aivan uuteen ratsukkoon rataesteiden parissa. Ratsukon kotitallilla valmennukseen valmiina olivat ruunikko ori Larry ratsastajansa kanssa. Pyysin ratsukkoa samantein aloittamaan vapaan alkuverryttelyn, ensin hieman ravissa, mutta myös myöhemmin laukassa. Itse kokosin muutamia esteitä tarkkaillessani samalla ratsukon työskentelyä. Larry vaikutti varsin innokkaalta työskentelemään ja selkeästi aina esteen ohi ratsastaessa oli skarppina, vaikka vielä ei päässyt hyppäämään. Imua esteille olisi ollut siis samantein. Laukassa pyysin ratsukkoa tekemään erikokoisia ympyröitä sekä vaihtamaan suuntaan kera laukanvaihdoin.

Varsinainen hyppääminen aloitettiin muutamilla verryttelyhypyillä kahdeksikolla ratsastaen, johon olin laittanut kaksi pystyestettä, jotka olivat kulmista toisissaan kiinni. Larry hyppäsi varsin tyylipuhtaasti ja ratsastaja selässä ei todellakaan ollut mikään matkustaja vaan työskenteli kyllä joka heti orin kanssa. Ajoittain tuntui, että ori alkaa keräämään kierroksia, mutta ratsastaja sai orinsa aina rauhoitettua varsin nopeasti. Jotta koko päivä ei menisi pelkkien pystyesteiden hyppäämiseen, siirryimme muihin tehtäviin. Olin koonnut kentälle monenlaisia esteitä, oksereitä, trippelin, sekä pysty-okseri sarjan, näiden parin verryttelyesteen lisäksi. Hyppäsimme näitä estetiä ensin yksittäin.

Okserin ylittämisessä ei näyttänyt ratsukolla olevan ongelmaa, tempo lähestyttäessä oli aina hyvä, hyppypaikan valinta tuntui menevän aina nappiin ja ratsastaja tuki poniaan hyvin jokaisessa hypyssä, kuitenkaan liikaa häiritsemättä ratsuaan. Trippelille ensimmäisen hypyt olivat suorastaan turhankin vauhdikkaita, pienemmälläkin temmolla este on ylitettavissa, ja niinpä pyysinkin ratsastajaa ottamaan oriaan hieman paremmin kontrolliin, itstumaan syvemmälle satulaan sekä pidättäen sekä vastalihaksillaan että myös kevyesti ohjalla. Tämän jälkeen hyppy alkoi näyttämään paremmin kontrolloidulta, kuten kuuluukin, ja silti ylittäminen oli edelleen vaivatonta. Sarjaesteellä Larry tuntui olevan melkoinen taituri, vaikka lähestyminen ei aina mennyt aivan nappiin, jotenkin kummassa ori taisteli itsensä esteiden ylitse pudottamatta puomiakaan. Kun ratsukko saatiin lähestymään ensimmäistä estettä sopivassa temmossa ja hyppypaikkan etäisyys osui nappiin, oli seuraavankin esteen hyppääminen laukka-askeleen jälkeen paljon tyylipuhtaampi sekä hallitumpi.

Loppuun ratsukko sai suorittaa esteet pienenä ratana, tai oikeastaan parinakin, silläesteiden hyppyjärjestystä oli lopulta vaika helppo vaihtaa. Larry hyppäsi innokkaasti molemmilla kerroilla, ratsastaja selässä työskenteli hyvin orin kanssa ja suoritukset olivat puhtaita, joskin ensimmäisellä radalla sarjan suorittaminen tuntui hieman liian vauhdikkaalta, vaikka ratsukko siitä selvisikin puhtaasti, mutta onneksi toisella radalla tämä samainen sarja suoritettiin hieman hallitummin. Loppuun ratsukko sai ravailla tovin, jonka jälkeen ehdotin ratsukolle vielä loppukäyntejä maastossa.

08.10.2015 estevalmennus, valmentajana Ciara

Moneskohan kerta tämä oli, kun ajelin Yenteliin pitämään valmennusta Creimeidelle ja tämän poneille. En osannut enää laskea, joten huristelin lievää ylinopeutta Yenteliin. Kentällä näkyikin Creimeide ja hänen komea new forestinponioriinsa. Ratsukko käveli rennosti pitkin ohjin alkukäyntejä. Kentän laidalla näkyi kasa erilaisia, toinen toistaan värikkäämpiä estetarvikkeita. Moikkasin Creimeideä ja taputin hellästi ohi kulkevan Larryn takapuolta. Pyysin Creimeideä kertomaan hieman millainen hänen oriinsa oli ratsastaa samalla kun kasailin kentälle kolmoissarjaa ja muita esteitä.

Pian pääsimme aloittamaan valmennuksen ihan kunnolla. Creimeide ja Larry saivat ensin ravailla ympäriinsä itsenäisesti. Katselin ratsukkoa tarkkaavaisesti. Larry kuunteli useimpia ratsastajansa antamia apuja, mutta pohkeenväistössä se hieman protestoi vastaan. "Pidä ulko-ohja tuntumalla, hellitä sisäohjaa. Pohkeesta eteen, etupää johtaa", neuvoin. "Hyvä, juuri noin", kehuin, kun Larry jatkoi väistön loppuun suorana etupää johtaen. Nostin keskellä kenttää olevien tolppien väliin kaksi puomia noin 50 cm korkeaksi ristikoksi. Creimeide sai nostaa vasemman laukan pääty-ympyrälle ja laukata siinä hetken. Sitten tultiin ympyrän- ja samalla suunnanvaihto ja matkalla hypättiin ristikko. Oikeaan kierrokseen hetken laukattuaan ratsukko sai jatkaa ympyräkahdeksikkoa hypäten joka suunnanvaihdolla esteen yli. Laukanvaihdot sujuivat hyvin ja Larry kuunteli ratsastajaansa, vaikka se selkeästi vähän kuumui ja olisi halunnut mennä kovempaa. Nostin esteen ensin pystyksi ja joka hypyn jälkeen nostin korkeutta noin kymmenen senttiä, kunnes esteen korkeus oli 90 cm.

Lämmittelyhyppyjen jälkeen vaihdettiin tehtävä kolmoissarjaan, joka sijaitsi toisella pitkällä sivulla. Ensimmäiseen väliin mahtui kaksi ja toiseen vain yksi laukka-askel. Esteet olivat 70, 80 ja 90 cm korkeudessa, keskimmäinen okserina. Creimeide nosti taas laukan ja ratsukko lähestyi sarjaa vauhdikkaasti. "Pieni pidäte ja jalka kiinni" neuvoin. "hyvä, hyvä, hyvä", toistin hyppyjen tahtiin. Nostin ensimmäisen ja kolmannen esteen 90 senttiin ja keskimmäisen okserin metriin. "Sujuva laukka kaarteessa! Eteen, eteen!" huusin kentän laidalta kun ratsukko lähestyi sarjaa. Ensimmäiselle hyppy lähti aavistuksen kaukaa, mutta Creimeide korjasi tilanteen kannustamalla Larrya vähän pidempään laukka-askeleeseen ja sarja sujui puhtaasti. Larryllä oli iso, hyvä ja pyöreä hyppy ja laukkaakin näytti olevan helppo säädellä.

Viimeiseksi hypyytin ratsukolla radan, johon kuului yksittäinen pysty keskellä kenttää, kolmoissarja ja neljän laukan okseri - lankku linja sekä vielä viimeiseksi uudelleen yksittäinen pysty. Esteet olivat kaikki noin metrin korkuisia, muutama reilustikin yli. Ratsukko aloitti reippaassa laukassa ja ensimmäinen este sujui puhtaasti. Laukanvaihdossa Larry alkoi pukitella ja Creimeide komensi sitä napakasti raipalla. Pukittelu loppui juuri sopivasti ennen kolmoissarjaa, joka sujui puhtaasti. Lävistäjälle käännyttäessä Larry alkoi kiihdyttää vauhtiaan ja Creimeide sai tehdä töitä oriin hidastamiseksi. Linja sujui hyvin kolmella ja puolella askeleella välin jäädessä pitkälaukkaiselle orille ahtaaksi. Viimeisen pystyn jälkeen pyysin ratsukkoa vaihtamaan vielä suunnan ja tulemaan linjan uudelleen, rauhallisemmin. Nyt sujui jo paljon paremmin ja pääsimme lopettamaan valmennuksen onnistuneisiin hyppyihin.

07.10.2015 estevalmennus, valmentajana *lumienkuli*

Olin luvannut valmentaa toistamiseen Cremeideä, sekä hänen esteponiaan Larryä 120cm korkuisilla esteillä ja odotinkin valmennusta innolla sillä edellinen valmennus tämän kaksikon kanssa oli onnistunut enemmän kuin hyvin. Vielä tyytyväisempi olin tähän jatkovalmennukseen sillä viime kerralla valmennus oli keskeytynyt ikävästi myrskyvahinkojen vuoksi ja toivoinkin, että tällä kertaa mikään ei keskeyttäisi tai häiritsisi valmennusta.

Ratsukko saapuikin paikalle juuri sovittuun aikaan ja olin itsekin saanut esteet koottua ajoissa valmiiksi, joten pyysin ratsukkoa aloittamaan alkulämmittelyt heti paikalle tultuaan jotta näkisin toimisiko yhteistyö yhtä hyvin kuin viime kerralla. Cremeide olikin selkeästi harjoitellut kotioloissakin napakoita apuja sillä vaikka alkulämmittelyiden aikana ilmeni hieman hidastelua Larryn toimesta niin tällä kertaa ori reipastui huomattavasti nopeammin.

Alkulämmittelyiden jälkeen pyysin ratsukkoa siirtymään esteille ja jo ensimäisten esteiden aikana huomasin, että ratsukko tiesi edelleenkin mitä esteillä piti tehdä ja kaksikko osasi asiansa erinomaisesti. Vauhtia oli juuri sopivasti ja tällä kertaa Cremeide antoi jokaisella esteellä hyppyavutkin juuri oikeaan aikaan, eikä virheitä päässyt sattumaan toisin kuin viime kerralla muutaman kerran. Koska ratsukon meno oli suhteellisen reipasta ja virheitä ei sattunut niin kaksikko kerkesi ylittämään kaikki radan esteet yhteensä kolmeen kertaan valmennuksen aikana.
Vähitellen alkoi kumminkin olla aika siirtyä valmennuksesta loppuverryttelyihin jottei valmennus venyisi mielettömästi yliajalle. Loppuverryttelyiden aikana kerroin Cremeidelle että meno oli nyt jo parantunut jonkun verran viime kerrasta, mutta kehoitin ratsukkoa kumminkin treenaamaan vielä lisää alkulämmittelyiden reippautta. Lisäksi kehoitin Cremeideä treenaamaan ahkerasti jatkossakin jottei jo opitut taidot pääsisi unohtumaan. Jäin vielä seuraamaan loppuverryttelyt loppuun saakka jonka jälkeen lähdimme molemat omille teillemme.

02.10.2015 estevalmennus, valmentajana *lumienkuli*

Olin jälleen sopinut valmentavani vanhaa tuttuani Cremeideä ja tällä kertaa valmennuksen aiheeksi oli sovittu esteratsastus 130cm korkuisilla esteillä. Hieman kyllä jännitti valmennus etukäteen sillä alueelle oli luvattu syysmyrkyä ja pelkäsin, että tuuli katkoisi sähköt maneesista mutta toivoin kumminkin ettei niin kävisi ainakaan valmennuksen aikana. Olin kumminkin saapunut hyvissä ajoin paikalle kokoamaan esteitä, jotta pääsisimme aloittamaan alkulämmittelyt sekä valmennuksen mahdollisimman pian jottei aikaa menisi yhtään hukkaan. Ratsukko saapuikin paikalle juuri samaan aikaan kun sain itse viimeisen esteen koottua ja näin ollen pyysinkin ratsukkoa aloittamaan alkulämmittelyt heti maneesiin päästyään.
Alkulämmittelyiden alkupuolella ratsukon meno tuntui olevan hieman tahmeaa ja hidasta, mutta kun kehoitin Cremeideä käyttämään tarpeeksi napakoita apuja Larrylle niin johan orista alkoi löytymään vauhtia. Muistutinkin Cremeideä, että jos ratsu tuntuu yhtään aloittavan hidastelua niin heti pitäisi ottaa käyttöön napakammat avut jottei Larry pääsisi laiskistumaan. Loppujen lopuksi alkulämmittelyt saatiin kumminkin suoritettua kohtuullisen reippaasti pois alta ja pääsin pyytämään ratsukkoa siirtymään esteille.
Esteet ylittyivätkin sulavasti ja ratsukosta huomasi selkeästi, että se osasi asiansa. Muutamassa kohtaa jouduin huomauttamaan Cremeidelle, että hän antoi ponnistusavut hieman liian myöhään mutta onneksi Larry ylitti esteet tästä huolimatta vaikkakin puomit kolisivat maahan. Ensimäisellä yrityskerralla kaikki esteet ylittyvät suhteellisen ripeästi vaikkakin muutamat puomit kolisivat. Aikaa olikin vielä jäljellä ja niinpä pyysin ratsukkoa aloittamaan radan vielä alusta. Harmiksemme kaksikko kerkesi hypätä radan esteet vain puoleen väliin kunnes ulkoa kuului kova pamaus ja maneesista katosi valot. Onneksi maneesin ikkunoista kajasti kumminkin hieman valoa, eikä Larry säikähtänyt yllättävää tilannetta kovinkaan paljon joten Cremeide hyppäsi ratsunsa selästä hetkeksi alas kun itse lähdin tarkastamaan tilannetta.
Harmikseni jouduin huomaamaan, että puu oli kaatunut sähkölinjojen päälle ja näin ollen maneesiin ei saataisi virtaa enää tänään ollenkaan. Pahoittelin Cremeidelle sitä, että jouduimme keskeyttämään valmennuksen mutta onneksi hän ymmärsi ettei tälläisille jutuille voinut mitään. Cremeide sanoi suorittavansa loppuverryttelyt itsenäisesti tallin pihalla pikaisesti tuulesta johtuen ja itse toivotin Cremeiden tervetulleeksi seuraavaan valmennukseen jossa toivottavasti olisi parempi onni matkassa.

30.09.2015 estevalmennus, valmentajana fargs

Ruunikko new forest-ori Larry ja Creimeide odottivat jo maneesissa, kun saavuin paikalle pari minuuttia myöhässä. Ratsukko oli jo ehtinyt lämmittelemään, joten pääsimme heti aloittelemaan varsinaisen valmennuksen. Ratsukko lähti merkistäni pääty-ympyrältä rauhallisessa temmossa kohti lävistäjälle koottua metristä pystyä. Ori oli selvästi todella innoissaan ja menohaluinen, joten Creimeide sai nähdä vaivaa pitääkseen orin hallinnassaan. Larry lähti hyppyyn pari askelta liian aikaisin ja kolautti puomia ylittäessään esteen. "Anna Larrylle tilaa hyppyyn, se on selvästi rohkea ja motivoitunut", ohjeistin ratsastajaa joka antoi Larrylle luvan lähteä pitkälle sivulle kasatulle pystylle. Tilan antaminen orille selvästi auttoi, sillä ori hyppäsi ilmavasti 110-senttisen pystyn kolauttelematta.

Päätimme yksittäisten pystyjen jälkeen tehdä orille sarjan, jonka esteiden väliin jäi kaksi laukka-askelta. Menohaluinen ori ei olisi malttanut kuunnella ratsastajansa pidätteitä esteille, mutta selvisi kuitenkin pudotuksitta. Seuraavalla toistolla Larry kuunteli jo kuuliaisesti Creimeideä ja hyppäsi todella tyylipuhtaasti. Päätimme valmennuksen loppumetreille vielä rakentaa lyhyen radan, jossa ori kuitenkin joutui olemaan kuulolla ja rauhoittamaan menoaan. Creimeide antoi sen kiihdyttää vauhtiaan reilusti ensimmäiselle esteelle, joka oli sama pysty pitkällä sivulla kuin aiemminkin. Toiselle esteelle ratsukko joutui tekemään melko jyrkän käännöksen, mutta Larry suoriutui haasteesta ongelmitta. Kolmas este oli edellisestä katsottuna viisto sarja, jonka ensimmäiselle esteelle ori tuli hieman liian kaukaa. Creimeide sai orin kuitenkin hyvin takaisin tempoon esteiden välillä, joten pienestä virheestä huolimatta pudotuksia ei sarjalta tullut.

Radan neljästä viimeisestä esteestä kaksi oli 125-senttiseksi nostettua pystyä, jotka oli sijoitettu kolmanneksi viimeiseksi ja viimeiseksi. Niiden väliin oli jätetty 115-senttinen pystyeste, jonka tarkoitus oli antaa orille itsevarmuutta viimeiselle esteelle. Kaksi viimeistä estettä oli sijoitettu melko lähelle toisiaan, mutta Larry suoriutui isommistakin esteistä ilman ongelmia. Ennen kuin päästin ratsukon jäähdyttelemään, he saivat hiukan rentoutua työskentelemällä puomeilla ja kavaleteilla rauhallisessa ravissa. Larry oli selvästi treenistä rauhoittunut eikä edes yrittänyt kaahata kavaleteilla. Parin onnistuneen toiston jälkeen jätin ratsukon vielä kävelemään maneesin uralle ja lähdin kohti seuraavaa valmennettavaani.

24.07.2015 estevalmennus, valmentajana Mettalise

Tänään sain valmennettavakseni Larryn ja Creimeiden. Ratsukko oli jo verrytellyt hyvin ja Larry selkeästi oli tajunnut, että nyt hypätään. Se steppaili sinne tänne ja ravaili hieman päättömästi Creimeiden yrittäessa rauhoitella sitä. "Paljon puolipidätteitä, rauhoita istunnalla", ohjeistin ja hyvin Creimeide sai poninsa aloilleen. Aloitimme pienistä hypyistä, joihin Larry tuli aika vauhdilla. "Saat koota sitä nyt ihan reippaasti jokaiselle esteelle. Se ei voi noin pitkänä ja kovaa tulla", selitin ja ratsukko lähti uudestaan. Hieman orilla oli vaikeuksia koota itseään, vaikka Creimeide kovasti yritti. Pikkuhiljaa este esteeltä ori alkoi kuuntelemaan ratsastajaansa ja lopuksi hypyistä tuli kauniita ja hallittuja. "Saa sillä olla menohaluja, mutta tosiaan hallitusti", jatkoin ja korotin hieman esteitä. Ensin tultiin pitkällä sivulla oleva sarja, johon väliin mahtui yksi laukka-askel. Sitten kokorataleikkaa keskellä oleva okseri, hieman pidempää tietä ja lopuksi loivalla kiemurauralla oleva suhteutettu väli ja samalla kaarevaa reittiä. Esteet olivat noin 80cm korkeudessa. Vaikka ponilla riittäisi ponnua, niin sen verran raaka se vielä oli, että nyt tyydyttäisiin pienempiin, sitäpaitsi tekniikka ja tarkkuus ennen kaikkea! Ratsukko lähti tulemaan ja hyvin Creimeide sai pidettyä ponin hallinnassa sarjaa varten. Molemmat hypyt onnistuivat, vaikka toinen tulikin hieman juureen. Okserille vauhti hieman kiihtyi, sillä sille oli pitkä tie. Huomautin siitä, sillä nyt haettiin hallittua rataa. Kaarevalla suhteutetulla ensimmäinen tuli hyvin, mutta toiselle tuli huono tie ja hypystä ei tullut tasapainoinen, vaikka Larry sen ylittikin. Pyysin tulemaan radan uudestaan ja keskittymään niihin asioihin, joista huomautin. Hyvin Creimeide keskittyi ja sai ponin menemään hallitusti, mutta silti tarmokkaasti. Kaareva reittikin onnistui, joten annoin ratsukolle luvan loppuveryttelyyn.

22.07.2015 estevalmennus, valmentajana Jonna

Olin lupautunut valmentamaan Larrya ja Creimeideä esteiden parissa. Saavuin paikalle ratsukon kävellessä vapain ohjin kenttää ympäri. Kasasin kentälle sarjan ja vastakkaiselle pitkälle sivulle pystytin kaksi estettä niin, että esteet voisi ylittää kaarevalla reitillä. Käskin Creimeidiä ottamaan ohjastuntuman ja aloitimme tunnin tekemällä molempien pitkien sivujen alkuun väistöt uralle. Sivun päässä piti tehdä pyöreä voltti asettaen. Aluksi Larry vaikutti hiukan tympääntyneeltä siihen että teimmekin koulujuttuja, eikä aivan suostunut avuille. Tarkalla asetuksella ja puolipidätteillä voltit ja väistöt saatiin hyvään kuosiin, joten siirryimme ravaamaan. Kun ratsukko oli hölkkäillyt vähän aikaa uraa pitkin, käskin tulemaan laskemiani puomeja. Heti ne nähdessään Larry syttyi silminnähden, mutta muistutin ratsastajaa pitämään saman ohjastuntuman ja tekemään tarvittaessa puolipidätteitä. Tulimme ravipuomeja molempiin suuntiin, jonka jälkeen nostin kaikki esteet 50 sentin korkeuteen. Verryttelyhypyksi otimme kiemurauran esteitä, mutta ilman että toinenkin este piti ylittää. Larry nosti ilman käskyjä ennen estettä laukan, mitä emme tässä tilanteessa toivoneet. Ensi kerralla Creimeide oli tarkempi pidätteiden kanssa, jolloin ravi säilyi ja este ylittyi tasapainoisella hypyllä. Kerran määräsin tulla myös sarjan, jonka jälkimmäinen puomi tipahti huolimattoman ylityksen vuoksi. Ennen korotusta pyysin tulemaan vielä kaarevan linjan esteet. Hypyt tuli hyvin, mutta tiet olisivat saaneet olla hiukan isommat. Larry sai hetkeksi pidempää ohjaa, kun nostin esteet 70 senttimetriin. Tämän jälkeen vaihdoimme suuntaa ja käskin tulla esteet seuraavanlaisesti: ensimmäinen kaarteen este, jonka jälkeen linjan jälkimmäiselle osalle. Sama homma, mutta toisillä linjan esteillä. Larry lähti esteille erittäin vauhdikkaasti, joten käskin Creimeiden tehdä pidätteitä, mutta päästää kuitenkin esteelle. Ori hyppäsi liidokkaasti kaikkien esteiden ylitse, joten uskalsin nostaa esteet ensin 90 senttiin ja sitten metrin kieppeille. Tulimme saman radan uudelleen, eikä ainakaan vauhtia puuttunut. Lopuksi tulimme suoran ja viimeiseksi kaarevan linjan esteet. Jarrut tuntuivat olevan hiukan hukassa, mutta muuten Larry hyppäsi puhtaasti ja innolla. Tähän oli hyvä lopetella, sillä vauhdikkuudesta huolimatta oli Larry hypännyt hyvin.

30.11.2015 ERJ-Cup kisoissa, kirjoittanut Creimeide (tarinakilpailu)

Tehtävänanto: Aivan yllättäen kesken suorituksenne ratsusi päättää heittää sinut tavalla tai toisella selästään, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Alastulosi on kuitenkin sen verran pehmeä, ettei sinulle satu mitään vakavampaa. Mitkä ovat ensimmäiset sanasi, kun kipuat jaloillesi? Sisällytä vastauksesi yhteen lauseeseen.

Kilpailuteksti: "Ei se tamma nyt noin hyvännäkönen ollut!"

Sijoitus 28/76

02.11.2015 ilman satulaa, kirjoittanut Nerita

Saavuin Yenteliin tapaamaan kasvattiani Larrya, jonka kanssa touhuaisin tänään jotain. Poniori oli odottelemassa tarhassa, josta Creimeide oli sanonut sen löytäväni. Larry seiskoskeli keskellä tarhaansa tihkusateessa loimi päällä. Ori lähti helposti matkaani ja tallustelimmekin talliin. Larry johdattikin minut itse omalle karsinalleen, jossa ori sai olla vapaana. Avasin loimesta tarvittavat remelit ja nappasin sen pois. En tiedä muistiko ori minua, mutta vähän piti törkkiä taskuja turvalla. Sieltähän löytyikin Larrylle pari namia, jotka katosivat nopeasti parempiin suihin. Harjailin orin rauhassa läpi ja Lartsa tykkäsikin peruusteellisesta harjauksesta. Kun tämä osio oli suoritettu, laitoin itseni valmiiksi ja Lartsalle suitset.

Maneesissa kasasin pari pientä estettä sekä kavalattejä, samalla kun kävelytin Larrya. Nousin penkin avulla ponin paljaaseen selkään ja aloitin pitkillä ohjilla ravaamisen. Ratsastelin rennosti suuria, kaarevia teitä. Hetken ravailun jälkeen siirryin jo laukkailemaan kahdella ympyrällä. Tein laukanvaihdot askeleessa, koska ne sujuvat niin helposti. Aloitin sitten lähestymällä ravissa kolmen kavaletin sarjaa, joista poni itseasiassa ravasi vain yli. Larry sääteli ravia itse, jotta se sai jalat sopimaan väleihin. Toisella kertaa tulin jo laukassa, johon välit sopivat paremmin. Tulin vielä toisen kerran toisesta suunnasta kavaletit laukassa ja Larry alkoi jo vähän innostua. Seuraavaksi oli ristikko-kavaletti-ristikko -sarja, jonka tulin suoraan laukassa. Ori hyppäsi tarkasti ja maltillisesti, ihan kuin haluaisi varmistaa että pysyn varmasti mukana. Tulin sarjan vielä pariin kertaan ja vikalla kerralla menin ensin kavaletit jonka jälkeen toisen sarjan. Ravailin vielä löysin ohjin, jonka jälkeen keräsin esteet pois ja kävelimme loppukävelyt samalla.

08.10.2015 maastossa, kirjoittanut Creimeide

Lähdimme Larryn kanssa kentällä tuuppaamisen sijaan maastoon, sillä olin itse aivan poikki jo viikon puolivälissä: tallin ohella suorittamani opinnot olivat tiukassa vaiheessa ja vaativat kyllä osansa jaksamisesta. Yleensä maastossa rentoutuminen ei onnistu Larryn kanssa lainkaan, mutta ajattelin ottaa sen riskin sillä sen kummempi treenaaminenkaan ei houkutellut yhtään. Satuloidessa Larry oli rauhallinen oma itsensä ja nousin ponini selkään hyvillä mielin sen ajatuksen turvin, että pari edellistä päivää oli ollut rankkoja valmennuksia. Suuntasimme suoraa tietä maastoon ja olin ajaellut meidän menevän reilun kymmenen kilometrin lenkin, johon sisältyisi pari reippaampaa laukkapätkääkin.

Ori tuntui alkuun todella kivalta ja sääkin suosi meitä. Uskalsin rentoutua ja taitoimme ensimmäiset kilometrit puolipitkin ohjin reippaassa käynnissä. Larry joutui työskentelemään kunnolla heti alkuun, sillä osa maastolenkeistämme on melko mäkisiä ja tämä reitti kuului niihin.
Reitin muututtua tasaisemmaksi siirryin raviin emmekä ehtineet ravailla kauaa, kun Larry säikähti ojasta lentoon pyrähtävää lintua. Larry keinahti kevyesti pystyyn ja loikkasi valtavan loikan sivulle! Kestin selässä, sillä olin joutunut tottumaan Larrylta tällaiseen käytökseen.

Meno muuttui rauhallisemmaksi ja Larry keskittyi vain työskentelyyn purettuamme ylimääräistä energiaa vauhdikkaalla, reilun kilometrin laukkapätkällä. Ori nautti suuresti kun sai päästellä ylimääräisiä höyryjä vapaassa muodossa! Minuakin hymyilytti, juuri tällaisen tarpeessa olin jaksaakseni taas palata takaisin koulukirjojeni pariin. Loppumatkamme sujui vauhdikkaasti, mutta ilman sen kummempia ongelmia. Larry oli hionnut kotiuduttuamme laukka- ja mäkitreenin ansiosta. Harjasin oria pitkään ennen kuin laitoin sen takaisin tarhaan.

20.09.2015 kantakirjauksessa, kirjoittanut Creimeide

Lähdimme matkaan jo varhain aamulla lyhyiden yöunien jälkeen. Larry oli vähän nyrpeänä aikaisesta herätyksestä, mutta leppyi pitkän harjaustuokion jälkeen. Koppiin ori käveli Hannin seuraksi yhtä tottuneesti kuin aiemminkin. Saatoimme lähteä kantakirjauspaikalle täysin alustavan aikataulumme mukaan.

Kisapaikalla yllätyin, sillä Larry oli täynnä pöllövirtaa ja pelleili sydämensä kyllyydestä. Ori esitteli kaikki temppunsa: se hyppi pystyyn, yritti ryntäillä jokaiseen mahdolliseen ilmansuuntaan ja heitti muutaman pienen pukinkin. Onneksi Hannin tyyni seura sai Larryn käytöksen tasaantumaan ennen varsinaista h-hetkeä kehässä.

Oriin muutos näyttelykehään mennessä oli minulle toinen yllätys. Ori oli yhtä ryhdikäs kuin lapamato.. Koetin saada sitä terästäytymään heiluttelemalla raippaa, rapisuttamalla paperia taskussa ja käytin kaikki keinoni mutta ei, ori vain möllötti tympääntyneen näköisenä ja laahusti liikkeiden esittämisessä. Kehästä tultuani olin kuin maani myynnyt, eikä Hannille seuraa pitänyt tallityttömme uskaltanut edes kysyä minulta mikä meni pieleen..

Palkintojen jaossa yllätyin kolmannen kerran. Pelkäsin, ettei Larry saisi päivän esiintymisellään mitään palkintoa, mutta ori palkittiinkin KTK-II arvonimellä! Harmitukseni kääntyi heti iloksi ja riemuksi. Kotimatka sujui oikein iloisissa ajatuksissa, sillä kopissa matkasi KTK-I ja KTK-II arvonimillä palkitut oriit. Olin poikiini enemmän kuin tyytyväinen!

07.09.2015 juoksutusta, kirjoittanut Creimeide

Meillä on Larryn kanssa ollut melko tiukkaa treeniputkea, joten ajattelin tänään hoitaa liikuttamisen kevyemmin. Täyden koulutreenin sijaan nappasin oriin liinan päähän ja marssimme harmaaseen syyssäähän kentälle. Olin laittanut kentän toiseen päähän valmiiksi ravipuomisarjan kaarelle, joten aloitin alkukäyntien taluttamisen jälkeen juoksuttamisen keskellä kenttää hölkässä. Larry rentoutui yllättävän nopeasti ja oikein venytti itseään pitkäksi! Otimme ravia molempiin suuntiin rentoutumiseen saakka ja sen jälkeen nostin parit laukkaympyrät molempiin kierroksiin. Yllätyin, kuinka siististi ori työskenteli ympyrällä vaikka sitä ei ollut juoksutettu ikuisuuksiin.

Laukkojen jälkeen otin orin käyntiin ja siirsin ympyrän kentän toiseen päähän, jossa pyysin Larryn reippaaseen raviin. Ori höristi korviaan ja pärskähteli huomatessaan puomit! Ensimmäisellä lähestymisellä Larry oli pöhkö ja hyppäsi kaikkien puomien yli, mutta sen jälkeen ylitti ne hienosti ilmavalla ravilla ja oikein heitteli päätään puomien jälkeen vaatien enemmän vauhtia ja haastetta! Pysyimme kuitenkin ravissa ja teimme muutamat ympyrät molempiin suuntiin. Lopuksi otin ympyrän takaisin kentän keskelle ja annoin Larryn laukata rauhallisessa tahdissa rentouden löytymiseen saakka. Ensimmäinen nosto oli jotain aivan muuta mitä hain: nosto oli suorastaan räjähtävä ja ori painoi ympyrällä kiitolaukkaa heitellen pukkeja! Naurahdin Larrylle ja puhelin sille rauhouttavasti ja samalla myös laukan tahti rauhottui. Rentouden löytymisen jälkeen teimme saman myös toiseen kierrokseen ja otimme sen jälkeen vielä loppuravit ja kävimme kävelemässä loppukäynnit maastossa.

Suku

i. Jefton’s Jacky
trt, 138cm
ERJ-I
ii. Twiggs Jackpot
rnpäis, 138cm
ERJ-II, YLA2
iii. Jackpot II evm
rnpäis, 142cm
iie. Twiggs Amanda evm
km, 145cm
ie. Hazelnuts Sofie
rn, 138cm
iei. Bingie evm
iee. Hazelnuts Alina evm
e. Bridegroom Cavantelli
rn, 144cm
ei. Idiot, ha?
rt, 144cm
LJP-II, YLA2, ERJ-III
eii. Stupid, ha? evm
rn, 145cm
eie. Negative, ha? evm
rtkm, 139cm
ee. Macaroni Casserole
km, 145cm
eei. Pure Outlaw evm
mkm, 139cm
eee. Wickeds Fina Chyna evm
km, 141cm© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Jälkeläiset

03.09.2015 nf-o KF Idioteque om. Creimeide
05.09.2015 nf-o Roscoff Goliat om. Creimeide
12.09.2015 rp-o Delicate Campari om. felissa
30.10.2015 nf-t Hollabar Athena om. Riella
13.11.2015 nf-t Gabriella Omega EV-I om. Milja H. (VRL-10674)

Menestys (vain sijoitukset)

ERJ

Luokista 110-120cm yht. 39kpl joista 12kpl voittoja
31.07.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 1 80cm --- 4/30
01.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 3 90cm --- 5/30
03.08.2015 --- Ketunpolku (kutsu) --- luokka 3 90cm --- 3/30
03.08.2015 --- Prime Sporthorses (kutsu) --- luokka 2 110cm --- 2/17
04.08.2015 --- Prime Sporthorses (kutsu) --- luokka 2 110cm --- 1/17
06.08.2015 --- Holmberg (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 2/30
07.08.2015 --- Holmberg (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 1/30
08.08.2015 --- Prime Sporthorses (kutsu) --- luokka 2 110cm --- 1/17
11.08.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 1 80cm --- 4/30
16.08.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 4 110cm --- 5/30
17.08.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 3 110cm --- 1/30
19.08.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 3 110cm --- 5/30
18.08.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 4/30
21.08.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 1 80cm --- 3/30
21.08.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 2 90cm --- 3/30
23.08.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 1 80cm --- 2/30
24.08.2015 --- Reiter (kutsu) --- luokka 1 80cm --- 5/30
30.08.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 7 120cm --- 2/22
09.09.2015 --- Erkinheimot (kutsu) --- luokka 6 110cm --- 2/23
10.09.2015 --- Erkinheimot (kutsu) --- luokka 5 110cm --- 1/23
16.09.2015 --- Erkinheimot (kutsu) --- luokka 6 110cm --- 1/23
17.09.2015 --- Erkinheimot (kutsu) --- luokka 5 110cm --- 4/23
18.09.2015 --- Erkinheimot (kutsu) --- luokka 5 110cm --- 2/23
12.10.2015 --- Filmür (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 1/29
31.10.2015 --- Ginger ERJ-Cup --- luokka 10 120cm --- 11/153
01.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 3 120cm --- 5/30
05.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 3 120cm --- 3/30
05.11.2015 --- Holmberg (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 4/50
08.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 3 120cm --- 5/30
11.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 2/30
12.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 4/30
16.11.2015 --- Koskimäki (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 3/30
03.12.2015 --- Haavelaakso (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 4/28
07.12.2015 --- Haavelaakso (kutsu) --- luokka 1 120cm --- 2/28
09.12.2015 --- Haavelaakso (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 3/28
10.12.2015 --- Haavelaakso (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 1/28
11.12.2015 --- Haavelaakso (kutsu) --- luokka 1 120cm --- 4/28
11.12.2015 --- Haavelaakso (kutsu) --- luokka 2 120cm --- 1/28
18.12.2015 --- Edelsten ponies (kutsu) --- luokka 4 120cm --- 5/30
21.12.2015 --- Edelsten ponies (kutsu) --- luokka 4 120cm --- 1/30
24.12.2015 --- Edelsten ponies (kutsu) --- luokka 4 120cm --- 1/30
11.02.2016 --- Huvitutti (kutsu) --- luokka 7 120cm --- 2/30
12.02.2016 --- Huvitutti (kutsu) --- luokka 7 120cm --- 2/30
15.02.2016 --- Huvitutti (kutsu) --- luokka 7 120cm --- 1/30
20.02.2016 --- Huvitutti (kutsu) --- luokka 7 120cm --- 3/30
20.02.2016 --- Brünhill (kutsu) --- luokka 1 120cm --- 2/30
26.02.2016 --- Brünhill (kutsu) --- luokka 1 120cm --- 2/30
28.02.2016 --- Brünhill (kutsu) --- luokka 1 120cm --- 3/30

KRJ

31.07.2015 --- KRJ-Cup --- luokka 2 He C --- 9/171
13.08.2015 --- Ketunpolku --- luokka 2 He B --- 2/60
17.08.2015 --- Stewart (kutsu) --- luokka 2 He C --- 6/52
21.08.2015 --- Stewart (kutsu) --- luokka 4 He B --- 3/80
21.09.2015 --- Wyat Shetlands (kutsu) --- luokka 2 He C --- 2/40
22.09.2015 --- Wyat Shetlands (kutsu) --- luokka 2 He C --- 5/40
05.10.2015 --- Petäjävaara (kutsu) --- luokka 1 He B --- 3/40
13.12.2015 --- Peikkola (kutsu) --- luokka 2 He B --- 3/30
14.12.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 2 He B --- 1/50
14.12.2015 --- Peikkola (kutsu) --- luokka 1 He B --- 5/30
15.12.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 2 He B --- 2/50
19.12.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 2 He B --- 5/50
31.12.2015 --- KRJ-Cup --- luokka 3 He B --- 7/343

KERJ

25.07.2015 --- Kadotetut (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 2/18
26.07.2015 --- Kadotetut (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 1/18
29.07.2015 --- Kadotetut (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 3/18
30.07.2015 --- Kadotetut (kutsu) --- luokka 2 tutustumisluokka --- 1/18
15.08.2015 --- Rohkelikko (kutsu) --- luokka 1 tutustumisluokka --- 2/26
15.09.2015 --- Kuuralehto (kutsu) --- luokka 1 helppo --- 3/40
16.09.2015 --- Kuuralehto (kutsu) --- luokka 1 helppo --- 3/40
20.12.2015 --- Mörkövaara (kutsu) --- luokka 1 helppo --- 3/30

NJ-näyttelyt

05.09.2015 --- Yentel ponies (kutsu) --- luokka 3 newforest orit tuomarina Jannica --- 4/12 irtoSERT


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Tämä on virtuaalitalli. Tallin jokainen hevonen on virtuaalihevonen, eikä kuviin keksityt tiedot liity millään tavalla oikeasti kuvissa esiintyviin hevosiin.
Kaikki © Creimeide VRL-06904 ellei toisin mainita.
>