Vuornan Rafflemallow "Rene"

RIP 03.03.2017

Saavutukset

31.12.2016 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu tuomareiden ylim. tilaisuus 6 + 41 + 20,5 + 16 + 7 = 90,5p. VVJ-II
20.02.2017 Shetlanninponien laatuarvostelu helmikuun tilaisuus 25 + 15 + 20 + 30 + 15 + 5 = 110p. SHLA-I
28.02.2017 Yleislaatuarvostelu helmikuun tilaisuus 24,5 (17+7,5) + 31,5 (19,5+12) + 17 + 14 + 4 = 91p. YLA2

Nimi Vuornan Rafflemallow Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Syntymäaika 30.08.2015 Säkäkorkeus 99cm
Rekisterinumero VH15-017-0582 Omistaja Creimeide VRL-06904/Yentel ponies
Väri Tummanruunikko Painotuslaji Valjakkoajo
Koulutustaso He B, 50cm, valjakko noviisi Kasvattaja Vuorna

"Löysin lempeäkatseisen nuoren oripojan Vuornan kasvattimyynnistä. Epäröin hetken, mutta päätin tarttua tilaisuuteen ja tarjota Renelle kotia. Liia hyväksyi nopeasti tarjoukseni ja seuraavana päivänä lähdin hakemaan poikaa jo uuteen kotiinsa Yenteliin. Yhteinen matkamme ei kuitenkaan alkanut laisinkaan hyvin, sillä ensimmäiset ongelmat tulivat jo lastatessa. Rene oli vakaasti päättynyt ettei koske traileriin kavion kärjelläkään puhumattakaan siitä, että koko poni pitäisi saada kyytiin. Yli tunnin sinnikkään uurastuksen jälkeen saimme Renen traileriin, jossa se matkusti tyytyväisenä koko matkan.
Ensimmäiset yhteiset vuotemme olivat yhtä tahtojen taistelua, kunnes löysimme yhteisen sävelen viime hetkellä. Rene sai viimeisen mahdollisuutensa ja otti selvästi siitä kopin: ongelmat oli viimein selätetty ja yhteiselostamme tuli rauhallista ja suorastaan tasapaksua arkea."

Rene oli nuorempana erittäin tuittupäinen ja suorastaan kipakka, mutta iän kartuttua orin luonne on alkanut tasoittumaan ja rauhoittumaan. Vielä nykyäänkin Rene on kovasti tammojen perään, mutta kaikki päivittäiset toimet sujuvat orin kanssa ilman suurempia pulmia ja huolia. Toisten hevosten seurassa Rene usein villiintyy täysin mikäli välimatka katoaa liian lyhyeksi, joten orin kanssa on pysyteltävä reippaan turvavälin päässä toisista.

Tavallisimmat hoitotoimenpiteet, kuten harjaus ja kavioiden puhdistaminen, sujuu ilman ylimääräisiä sydämen lyöntejä. Kuitenkin heti kun arkirutiineihin tulee jotain uutta Rene muuttuu sekuntin sadasosassa räjähdyspisteessä olevaksi poniksi. Riittävä muutos voi olla jo väärässä järjestyksessä ruokkiminen tai loimittaminen pitkän tauon jälkeen. Renen kanssa rutiinit ja johdonmukaisuus onkin kaiken a ja o.

"Orilla on erittäin lempeä katse, joka osoittautuu petolliseksi harhaksi oriin paremmin tutustuessa."

Liikuttamaan lähtiessä ori on energiaa pullollaan ja ilmeeltään oikein pirteä. Kun liikkeelle on päästy, tapahtui liikutus sitten kärryiltä tai selästä käsin, muuttuu ori paljon helpommaksi ja virheitä anteeksi antavammaksi poniksi. Apujen kanssa ei ole niin justiinsa, sillä Rene sietää epätasaisuutta ja ristiriitaisiakin apuja tehden kuinka itse parhaaksi näkee. Kovin hyviin suorituksiin ori ei kuitenkaan yllä ilman osaavaa liikuttajaa.
Parhaimmillaan Rene on valjakkoajossa, jossa se on rohkea, notkea ja ennen kaikkea vauhdikas. Kouluajossa ori suorittaa tasan niin säntillisesti kuin ajaja siltä pyytää, kun taas muilla osuuksilla vauhtia ja intoa riittää aivan kylliksi. Eniten Rene nauttii vauhdikkaasta maasto-osuudesta ja ponin mieleen on mahdollisimman haastavat tehtävät joista se erityisesti rakastaa vesiesteitä. Orista mikään muu ei ole hauskempaa kuin rynnistää vesiesteen läpi saaden vettä lentämään mahdollisimman paljon!

Ratsastaessa ori on melko perusponi, joka tekee vaaditut asiat niin hyvin kuin osataan pyytää. Rene on ennemmin vauhdikas kuin laiska, jonka seurauksena esimerkiksi kouluradalla käyntiosuudet muuttuvat helposti kiireisiksi ja ori voi rikkoa jopa raville. Esteillä Rene on todellinen kaahari ja se voi heittää jopa pari pukkia jos ratsastaja yrittää pidellä sitä reilummin saadakseen hillitymmän ja siistimmän suorituksen. Hurjapäisen ratsastajan kanssa ori kuitenkin pääsee samalle aaltopituudelle, jolloin pienellä riskillä voi saada aikaan huippusuorituksia.

Rene on täyttänyt 3-vuotta 30.09.2015 ja 8-vuotta 30.04.2016.

Iii Disney's Fire Star oli Ruotsissa vaikuttanut näyttävä ori varustettuna tulisella luonteella. Se oli musta ja kooltaan metrin luokkaa. Ori jäi siitoksessa ja käytössä melko vähälle käytölle tulisen ja siksi ei-toivotun luonteensa takia. Disney's Fire Starin jälkeläiset eivät kuitenkaan perineet isänsä tulista ja pomottavaa luonnetta, vaan niistä tuli reippaita käyttöponeja moneen lajiin. Ori lopetettiin 20-vuotiaana jäädessään tallissa ylimääräiseksi.

Iie Green Hill's Broken Heart oli lähes 30-vuotiaaksi elänyt musta shetlanninponitamma, joka kilpaili kouluratsastuksessa vielä parikymppisenä. Tamma varsoi elämänsä aikana myös yhdeksän varsaa joista kaikki yhtä lukuunottamatta päätyivät kilpailemaan kouluratsastuksessa. Green Hill's Broken Heart oli erittäin kiltti tamma, joka oli täydellinen pienten lasten ensimmäiseksi opetusmestariksi.

Iei Neptum oli kimo ori, joka ruunattiin 10-vuotiaana. Neptumilla oli runsaasti kapasiteettiä esteradoille, mutta sillä oli myös erittäin kuumuva ja vaativa luonne. Ori ehti astua neljä tammaa ennen kuin se ruunattiin. Ruunana Neptumista tuli toimivampi kisaponi ja kisavuosinaan se pääsi pariin kertaan osallistumaan myös shettismestaruuksiin, joissa jäi molempina kertoina hopealle. Neptum lopetettiin 22-vuotiaana kaviokuumeen takia.

Iee Annette II oli musta näyttelytamma. Sillä ei koskaan ajettu eikä ratsastettu, vaan se eleli laumassa siitostammana. Tamma itse oli hyvin kaunis: se oli rakenneltaan hiukan siro, se oli oikein kiiltävän musta ja sillä oli pitkät ja runsaat jouhet. Annette II oli syntynyt Ruotsissa, mutta sukujuuriltaan tamma polveutui Hollannista tuoduista poneista. Annette varsoi 12 kertaa, joista kuitenkin yksi menehtyi aivan maitovarsana pahaan tulehdukseen. Muut varsoista myytiin ympäri pohjoismaita potentiaalisina siitosponeina.

Eii Kottebys Lejon teki hienon uran Camille Aslinin omistuksessa Ruotsissa kouluponina ja kuului Aslinin ponisiittolan suosituimpiin jalostusoreihin. Ori oli kookas, 105 cm korkea ja väriltään rautias. Lejon kantakirjattiin toisella palkinnolla ja se oli hyvin vankkarakenteinen ja niin sanottu perinteinen shetlanninponi. Ori jätti lopulta jälkeensä hiukan päälle sata jälkeläistä.

Eie Kottebys Skönhet vaikutti samalla tallilla kuin Lejon. Skönhet oli yleispainotteinen ja muutaman sentin takakorkea tamma. Skönhetin pääpaino oli siitosponina, vaikkakin nuorena tamma hankki hieman kisakokemusta koulussa, esteillä ja valjakossa. Tamma jäi mieleen erityisesti kauniista ilmeestään.

Eei Kaleostro oli rautias, 106cm korkea ori, joka kilpaili pääasiassa valjakossa. Ori oli ulkoisesti kovin tavallinen mutta kuitenkin toimiva käyttöponi. Oripäivillä Kaleostro palkittiin kolmannella palkinnolla, eikä ori ollutkaan mikään suosittu tammojen omistajien keskuudessa. Ori jätti jälkeensä 15 jälkeläistä, joista tuli aivan tavallisia mutta kuitenkin monipuolisia käyttöponeja.

Eee Mayfield Celia oli ruunikko, herkkäluonteinen tamma. Celia oli lähinnä yhden ihmisen poni, joka toimi hyvin vain omistajallaan. Muiden kanssa tamma oli todella jännittynyt. Celia kilpailia muutamia koululuokkia ja noviisia valjakkoa. Myöhemmin tamma varsoi kaksi tammavarsaa.

25.08.2016 kouluvalmennus, valmentajana Florencia

Pieni tuittupäinen tummanruunikko ori löntysteli pienin askelin maneesissa saavuttuani pitämään valmennusta. Ulkona satoi kaatamalla vettä, joten olimme päättäneet treenata tällä kertaa seinien ja katon suojissa. Aloitimme valmennuksen käynnissä loivia pohkeenväistöjä tehden. Rene oli työskentelystä hieman erimieltä ja kokeilikin kaikki keinot luistaa työnteosta aina pienistä pukeista täysjumeihin saakka. Pyysin Creimeideä ratsastamaan oriaan hyvin määrätietoisesti eteen sen temppuillessa ja pikkuhiljaa saimmekin Renestä kaiveltua kouluponin asenteen esille, kun se tajusi, ettei viskurointi auttaisi tällä kertaa laisinkaan. Ravissa jatkettiin nelikaarisen kiemurauran treenaamisella, jotta saisimme Renen taipumaan ja samalla saisimme lapoja venyteltyä hieman auki ja pikkuruisia liikkeitä tätä kautta hieman pidemmiksi ja lennokkaammiksi. Rene tipsutteli kiltisti nelikaarisella. Muistutin ratsastajaa taivuttamaan orinsa rohkeasti sisäpohkeen ympärille ja ottamaan ulko-ohjasta pienen pieniä pidätteitä, mikäli Rene koettaisi kiristää tahtiaan. Ratsukon meno lähti pikkuhiljaa sujumaan oivallisesti, joten siirryimme välikäyntien kautta työskentelemään laukassa. Pyysin ratsukon suurelle keskiympyrälle, jossa otimme tempon vaihteluita niin, että perustemmosta tuli saada ori laukkaamaan kuusi askelta reippaasti eteen ja sen jälkeen siirtyä jälleen tavalliseen tempoon takaisin. Alkuun ori koetti luistaa hieman työnteosta ja protestiksi saimmekin pukkia ja yritystä karata ympyrältä kokonaan pois. Creimede oli ilmeisesti kuitenkin tottunut Renen tempauksiin ja taidokkaasti ratsasti orinsa takaisin avuilleen ja työskentelemään. Valmennus lopetettiin todella hyvin onnistuneeseen tehtävään ja pyysin Creimeideä kehumaan paljon Reneä. Opastin myös jatkoa ajatellen siitä, että Renen liikunta kannattaisi pitää mahdollisimman monipuolisena, jotta orin työmotivaatio myös sileätyöskentelyssä säilyisi hyvänä.

12.12.2016 maastoajelulla, kirjoittanut Creimeide

Lähdimme Renen kanssa maastoilemaan rekipelissä. Alkuun ori hieman arkaili rekeä ja sen aiheuttamia ääniä, mutta pian painoimme menemään harja putkella ja Rene tuntui nauttivan hommasta täysin. Teimme lähes tunnin lenkin ja voitte uskoa, että painoimme välillä kovaa menemään! Kävimme kokeilemassa menoa myös umpihangessa, katsellen sillä silmällä jo joulukuusta, mutta emme löytäneet vielä sopivaa kotiin haettavaksi.

Tallilla loimitin Renen villaloimella ja laitoin kevyen toppiksen sen päälle. Ori sai mennä tarhaan päiväheinille ja palaisin myöhemmin ottamaan villaloimen sen päältä pois. Silloin kuitenkin Reneä hieman lapsetti, joten jouduin ottamaan ponin tallin käytävälle kiinni loimien riisumisen ajaksi ja vein sen sitten vielä reiluksi pariksi tunniksi ulkoilemaan tarhaansa.

Suku

i. Lupauksen Lumimies
ii. Green Hill's Devil
iii. Disney's Fire Star
evm
iie. Green Hill's Broken Heart
evm
ie. Snow White
iei. Neptun
evm
iee. Annette II
evm
e. Gingerbell MO
KTK-III, SHLA-II
ei. Kottebys Joddlare
eii. Kottebys Lejon
evm
eie. Kottebys Skönhet
evm
ee. Maywell Cecilia
eei. Kaloeostro
evm
eee. Mayfield Celia
evm

Jälkeläiset

Ei enää tarjolla jalostukseen.

10.08.2016 syntynyt she-o Yentel Marshmallow om. felissa
25.08.2016 syntynyt she-o Yentel Vikingr, om. Creimeide
04.09.2016 syntynyt she-o Yentel Baltic Knight, om. Dimma
04.10.2016 syntynyt she-t Yentel With Love, om. Kiiskinen
15.12.2016 syntynyt she-o Ponipalleron Ponos, om. Veera R.
15.02.2017 syntynyt she-o Yentel Loki, om. Sonja.P

Menestys (vain sijoitukset)

VVJ (42kpl)

07.10.2015 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 3/40
08.10.2015 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 5/40
13.11.2015 --- Tuiskula --- 4. noviisi yhdistetty pareille --- 03/36
19.11.2015 --- Tuiskula --- 4. noviisi yhdistetty pareille --- 04/36
06.05.2016 --- Hengenvaara --- 2. noviisi yhdistetty --- 04/60
21.05.2016 --- Viisikko --- 1. noviisi yhdistetty --- 4/50
23.05.2016 --- Tuiskula --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/30
24.05.2016 --- Tuiskula --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 5/30
27.05.2016 --- Tuiskula --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 5/30
28.05.2016 --- Tuiskula --- 1. noviisi koulukoe --- 5/30
30.05.2016 --- Tuiskula --- 1. noviisi koulukoe --- 2/30
02.06.2016 --- Allu Express --- 1. noviisi tarkkuuskoe --- 1/16
03.06.2016 --- Breandan --- 1. noviisi yhdistetty --- 3/22
03.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 4/36
05.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/40
09.06.2016 --- KK Lamoca --- 1. noviisi yhdistetty --- 1/30
10.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 5/36
10.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 3/36
10.06.2016 --- KK Lamoca --- 1. noviisi yhdistetty --- 2/30
17.06.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 2/45
17.06.2016 --- Kultahuisku --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 2/27
19.06.2016 --- Kultahuisku --- 1. noviisi koulukoe --- 4/27
20.06.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/44
20.06.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 4/40
23.06.2016 --- Wyat --- 2. noviisi yhdistetty --- 4/40
01.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/29
04.07.2016 --- Breawan --- 1. noviisi yhdistetty --- 2/30
05.07.2016 --- Breawan --- 1. noviisi yhdistetty --- 3/30
05.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 2/29
06.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 5/29
09.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 5/29
11.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 1/39
15.07.2016 --- Metsovaara --- 2. noviisi tarkkuuskoe --- 4/39
15.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 3/26
17.07.2016 --- Metsovaara --- 1. noviisi koulukoe --- 5/39
18.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/36
21.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/40
26.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/40
29.07.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 6/40
30.07.2016 --- VVJ-Cup --- 1. noviisi yhdistetty --- 8/91
06.08.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 1/40
08.08.2016 --- Wyat --- 1. noviisi yhdistetty --- 5/40
15.08.2016 --- SHLA-Cup --- 1. noviisi koulukoe --- 4/30

KRJ

19.10.2016 --- Satumaja --- He B --- 5/40
23.10.2016 --- Fiktio --- He B --- 4/34
01.11.2016 --- Fiktio --- He B --- 3/40
03.11.2016 --- Fiktio --- He B --- 2/40
06.11.2016 --- Yentel --- He B --- 1/30
09.11.2016 --- Yentel --- He B --- 3/30
10.11.2016 --- Yentel --- He B --- 4/30
11.11.2016 --- Yentel --- He B --- 5/30
26.11.2016 --- Shinevalley --- He B --- 3/40
26.11.2016 --- Shinevalley --- He B --- 4/40
27.11.2016 --- Shinevalley --- He B --- 4/40

Näyttelyt

31.07.2016 --- Nidavellir --- VSN luokka 1 --- 6/12 (4+3½+4+3½+4+4+3½+2½+2½+2 = 33,5p)

Tämä on virtuaalitalli. Tallin jokainen hevonen on virtuaalihevonen, eikä kuviin keksityt tiedot liity millään tavalla oikeasti kuvissa esiintyviin hevosiin.
Kaikki © Creimeide VRL-06904 ellei toisin mainita.
Ponin kuva © Stjarna